Razvijajo športni in mladinski turizem

Športni klubi, kolesarji, pohodniki, orientacisti ter člani različnih mladinskih organizacij tudi letos predstavljajo glavnino gostov ajdovskega mladinskega hotela. Letos je v njem prenočilo 830 gostov. Avgusta bodo zasedeni, rezervacije imajo tudi za jesen.

Mladinski hotel je priljubljena postaja  za športnike, kolesarje, pohodnike  Foto: Alenka Tratnik
Mladinski hotel je priljubljena postaja za športnike, kolesarje, pohodnike  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V avli pred prostori hostla v Mladinskem centru in hotelu Hiša mladih je v teh dneh ob dopoldnevih precej mirno, a to ne pomeni, da hostel sameva. Trenutno so v njem tudi članice mladinske odbojkarske ekipe iz Padove, ki trenirajo v dvorani ajdovskega športnega centra. Pred njimi so v Ajdovščini poletne priprave opravili odbojkarji iz Goriške, v začetku avgusta prihajajo na poletni tabor mladi slovenski gimnastičarji, sledili bodo rokometaši, odbojkarji ekipe ACH Bled, prihod je napovedalo še nekaj drugih ekip.

Prihodnost v športnem turizmu

Ugodna klima, bližina hitre ceste in raznolika športna infrastruktura so za vodstvo ajdovskega zavoda za šport in mladinskega hotela, ki deluje pod njegovim okriljem, glavni aduti, ki jih želijo v prihodnje še bolje izkoristiti. Priložnost vidijo v športnem turizmu s ponudbo infrastrukture za poletne priprave ekip, v mladinskem turizmu z različnimi konferenčnimi vsebinami ter v dopolnjevanju ponudbe za individualne goste. “Pridobivamo certifikat za kolesarjem prijazen turistični objekt, pri nas si bodo lahko gostje in tudi domačini izposodili kolesa po ugodni ceni, izdelali smo različne pakete kolesarskih izletov. Z ajdovskim planinskim društvom urejamo vse potrebno, da postanemo tudi planincem prijazen turistični objekt,” pojasnjuje vodja MC in hotela Hiša mladih Matej Likar.

Gosti se vračajo

Letos so gostili tudi skupino švedskih orientacistov, ob lepem vremenu prihajajo kolesarji, imajo tudi veliko individualnih gostov. “Večinoma iz tujine, zlasti iz Švice, Nemčije, Avstrije. Tujci predstavljajo približno dve tretjini gostov. Največ nam pomeni, da se gosti vračajo,” dodaja Likar.

Mladinski hotel je odprt četrto leto, v večposteljnih sobah ima skupaj na voljo 50 postelj. Poleg spanja hostel gostom ponuja tudi zajtrk in brezplačno brskanje po svetovnem spletu, uredili so tudi info kotiček. Lani so imeli v mladinskem hotelu 3500 nočitev. Letos si želijo, da bi jih imeli vsaj toliko. “Gospodarska kriza se očitno zajeda v športne klube, ki prihajajo za krajši čas, z manjšimi ekipami. Slabo vreme pa kroji obisk drugih gostov. Število nočitev je tako letos malenkostno nižje kot lani v tem času, prenočilo pa je 830 gostov, kar je približno 250 več kot v enakem obdobju lani,” pojasnjuje Likar.

Nove izzive vidijo tudi v dodatni ponudbi v športnem parku ob mladinskem centru in hotelu. Želja mladih je, da bi preuredili in povečali skate park ter na novo uredili košarkarsko in rokometno igrišče, park pa povezali s kolesarsko progo na drugi strani Hublja. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano