Razveljavili stečaj Agroinda

Višje sodišče v Ljubljani je že drugič razveljavilo stečaj Agroinda in zadevo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču v Novi Gorici, vendar pred drugim sodnikom.

Višje sodišče v Ljubljani je že drugič razveljavilo stečaj 
Agorinda. Foto: Leo Caharija
Višje sodišče v Ljubljani je že drugič razveljavilo stečaj Agorinda. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Višje sodišče je v sklepu navedlo, da se sklep o stečaju razveljavi, zadeva pa se vrne sodišču prve stopnje v nov postopek “pred drugim sodnikom”. Razlogov za to je več, piše v sklepu. “Prvi je ta, da je sodeča sodnica v tej zadevi že drugič izdala sklep o začetku stečajnega postopka, pritožbeno sodišče pa je tudo drugi sklep razveljavilo. O številnih težavah in nerešenih pravnih in ekonomskih vprašanjih v primeru razveljavitve takega sklepa je odveč govoriti. Sklep o začetku insolvenčnega postopka je prav zaradi posledic eden najpomembnejših sklepov, ki jih sodišče izda tekom insolvenčnega postopka. Zato naj bi bil brezhiben. Brezhiben pa ni bil ne prvi, ne drugi sklep, ki ga je sodišče prve stopnje izdalo pod vodstvom sodnice, ki je doslej vodila ta postopke.” Sodišče v sklepu navaja, da je razlog za izločitev sodnice tudi ta, da “sklepa o začetku stečajnega postopka sodišče prve stopnje dolžniku ni pravilno vročilo.”

Na uvedbo stečaja se je namreč pritožil večinski lastnik, ukrajinska družba Demistone Holding, ki Agroind obvladuje prek podjetja Vipavski vinograd.

Avgusta je Okrožno sodišče v Novi Gorici v ponovljenem odločanju o predlogu za začetek stečaja Agroinda, ki so ga že marca vložili delavci podjetja, tako kot maja letos, uvedlo stečaj za to podjetje. Delavci so zatrjevali, da je družba insolventna po več podlagah iz insolvenčnega zakona.

Na uvedbo stečaja pa so se znova pritožili ukrajinski lastniki. Višji sodniki so jim pritrdili, da je okrožno sodišče, ki ni izločilo sodnice iz ponovnega odločanja o stečaju, bistveno kršilo določila pravdnega postopka, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost izpodbijanega sklepa.

“Pri tokratni vrnitvi v ponovno odločanje sploh ne gre za vsebinsko odločitev, pač pa postopkovno,” je dejal predstavnik zaposlenih v Agroindu Andrej Furlan. Vrnitev zadeve v ponovno odločanje ne bo vplivala na poslovanje, saj se vsi trudijo, da bi delo potekalo normalno. Ne glede na prihodnjo odločitev sodišča zaposleni pričakujejo, da jim bosta bodisi lastnik podjetja bodisi stečajni upravitelj omogočila normalno delo, je poudaril Furlan.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano