Razstava cvetličnih in velikonočnih aranžmajev

Pritličje Doma upokojencev Idrija je zaživelo s čudovito paleto cvetličnih in velikonočnih aranžmajev. Skozi minulo leto so jih izdelovali po vsej Sloveniji in poleg znanja vanje vložili obilo ljubezni.

    Stanovalci Doma upokojencev Idrija so Pomladno prebujenje odprli s priložnostnim kulturnim programom. Foto: Saša Dragoš
Stanovalci Doma upokojencev Idrija so Pomladno prebujenje odprli s priložnostnim kulturnim programom. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Prelepo, dih jemajoče. Paša za oči in srca ...” so se vrstile čestitke množici upokojencev iz vse Slovenije, ki so v Domu upokojencev Idrija drugič postavili na ogled pisano paleto ročnih del z umetno izdelanim cvetjem in velikonočnimi aranžmaji v ospredju. Gostitelji, stanovalci doma, so razstavo med obiskovalce pospremili s prisrčnim kulturnim programom.

Nepričakovan odziv iz vse Slovenije

Delovna terapevtka Ema Brelih, ki je lani spodbudila prvo razstavo in nanjo povabila predvsem primorske domove upokojencev, dobro ve, kaj vse dobrega prinaša ročno delo stanovalcev domov upokojencev. Še bolje pozna zagnanost, s katero ustvarjajo, presenetil pa jo je odmev razstave. Cvetje in domiselni cvetlični aranžmaji so pritegnili obiskovalce iz vse Slovenije. Od tod do letošnje vseslovenske razstave je bil le še korak in leto zagnanega dela.

Tokrat na razstavi ob primorskih organizirano sodelujejo stanovalci iz različnih slovenskih domov in člani društev upokojencev, ločeno pa še posamezniki z najrazličnejšimi izdelki iz še bolj različnih materialov. Vsem so skupni domiselnost, znanje, vztrajnost in pedantna izdelava. “Vsak izbere svojo tehniko, tisto v kateri najde svoj izraz. Vsako ustvarjanje pomembno zaposli naše telo in duha. Ob občudovanju izdelkov je dobro vedeti, zakaj se ljudje ukvarjajo z ročnimi deli in kaj je njihova vsebina. Če tega ne vemo, so le kupčki odsluženih materialov. V resnici pa so bogate zgodbe, ki jih lahko ustvarjajo zgolj in le ljudje,” je prepričana Brelihova.

Ustvarjanje osmišlja življenje

“Rože vezem na prte že 55 let. Ker pri 83-ih letih še dobro vidim, vztrajam. Tovrstno vezenje mi pomeni srečanje z naravo v vseh njenih čudovitih barvnih odtenkih,” je povedala Cilka Cigale iz Idrije, ki je razstavila pedantno ročno izvezeno cvetje. Mlajša kolegica Nika Benčina, ki je cvetju iz najlonk dodala še pirhe in množico poslikanih panjskih končnic, pa je dodala, da vsakodnevno ustvarjanje pomembno osmišlja njeno življenje.

Podobno so razmišljali ostali razstavljavci. Do 8. aprila, kolikor bodo njihove stvaritve na ogled, si lahko obetajo še množico občudovalcev.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano