Razrešili ravnatelja Osnovne šole Deskle

Vojko Simčič ni več ravnatelj Osnovne šole Deskle. Po nizu pravnih in političnih peripetij se je svet zavoda šole predsinočnjim odločil, da ravnatelja razreši. Neposredni povod za razrešitev je bil predlog šolske inšpekcije, ki je konec lanskega leta ob izrednem nadzoru odkrila niz nepravilnosti in kršitev. Vzrok za težave v Desklah pa tiči v zgodbi o pretepenem desetletniku.

Vojko Simčič ni več ravnatelj osnovne šole Deskle   Foto: Vesna Humar
Vojko Simčič ni več ravnatelj osnovne šole Deskle  Foto: Vesna Humar

DESKLE > Osnovne šole Deskle v teh dneh ne vodi nihče. “Nisem pristojna za dajanje izjav. Ravnatelja ni in ga trenutno nihče ne nadomešča, ker se bo morda še vrnil,” je bil odgovor, ki smo ga dobili na šoli. Stacionarni in mobilni telefon Vojka Simčiča sta včeraj zvonila v prazno, prav tako se ni odzival na sporočila.

Četrtletje negotovosti

Trije meseci so minili, odkar je inšpekcija zaradi ugotovitve, da je “ravnatelj malomarno opravljal svoje dolžnosti in ni dosledno izvrševal nalog, ki so predvidene z zakoni in drugimi predpisi, ter vsem učencem v prostorih šole tudi ni zagotovil varnega in spodbudnega okolja, zaradi česar so v zavodu nastale hujše posledice” predlagala razrešitev Simčiča, do dne, ko je svet dejansko glasoval o razrešitvi. Ministrstvo je svetnikom vmes dvakrat podaljšalo rok za odločitev.

Člani sveta zavoda niso imeli lahke naloge. Najprej so se morali konsolidirati in izbrati novega predsednika, saj je imel svet začasno vodstvo. Mirjam Košuta, ki je prevzela vodenje sveta, je nato morala rešiti še vrsto statutarnih težav in s pomočjo občinskih služb razrešiti pravne dileme. Te so bile tako resne, da so se v svetu odločili poiskati strokovno pomoč v novogoriški odvetniški pisarni Devetak.

O razrešitvi je razpravljal kanalski občinski svet, svoje mnenje je moralo izreči ministrstvo za šolstvo. Dolgotrajni postopki so povzročili, da se je odločitev o razrešitvi zgodila le nekaj mesecev pred koncem šolskega leta.

Bazen brez vode

Župan občine Kanal, ki je ustanoviteljica zavoda, Andrej Maffi, ob odločitvi svetnikov ne skriva jeze, zaskrbljenosti in razočaranja. Prvi mož občine je že od začetka zgodbe dvomil v njeno resnost, nikoli pa se ni odkrito postavil na ravnateljevo stran, čeprav je dal večkrat slutiti, da mu je naklonjen. Po obisku inšpekcije je pozival predvsem k zakonitosti in k avtonomiji sveta zavoda, včeraj pa se je po odločitvi, ki ga je očitno neprijetno presenetila, spraševal, kako bo razrešitev tik pred koncem šolskega leta vplivala na nemoteno delovanje šole.

Pojasnil je, da je prav ta skrb razlog, da je predstavnik občine v svetu glasoval proti razrešitvi. “Kdo bo odgovarjal, če bodo težave pri delovanju šole? Tu se uči 150 otrok, to ni delavnica, ki bi jo lahko za nekaj mesecev zaprli,” sprašuje župan in si postavlja še eno dilemo: “Kdo bo odgovarjal, če bo ravnatelj tožil in dobil tožbo?” Zaključi z mislijo: “Zdi se mi, da smo skočili v bazen brez vode.”

Mama petošolca je odločitev o razrešitvi sprejela kot pravično, a hkrati dejala: “Ne glede na to, kaj se zgodi, se tistega, kar se je pripetilo v preteklosti, ne da izbrisati in popraviti.” Veliko bolj pomembno kot to, kakšne so formalne posledice žalostne zgodbe, zaradi katere se je družina izselila iz Deskel, pa je, da je deček zdaj srečnejši: “Tu nam je bolje. Prav je, da smo zapustili tisto okolje. Sin se v šoli počuti dobro, našel je nove prijatelje.”

Prihajajoče brzice

Zgodba o desetletnem dečku, ki so ga sošolci več mesecev izločali, ga žalili in nazadnje pretepli, se je torej na nek način zaokrožila. A je to najverjetneje le konec poglavja in ne knjige.

Zdaj že nekdanji ravnatelj Simčič je že pred časom napovedal, da bo ob morebitni razrešitvi posegel po pravnih sredstvih, saj se ne počuti krivega. V bran mu je stopilo tudi Združenje ravnateljev Slovenije.

Zelo verjetno je torej, da se bo desklanska ravnateljska saga nadaljevala v sodni dvorani.

VESNA HUMAR


Najbolj brano