Raznovrstnost druži

Prihodnji teden bo ponovno čas za tradicionalno prireditev v znamenju knjig, ki jo je pred devetimi leti zasnovala založba Educa in teče ob podpori občine in v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka. Goriški dnevi knjige bodo letos ponudili kar 33 raznovrstnih dogodkov za otroke, mladino in odrasle na številnih lokacijah.

Tina Podgornik je z delovno skupino pripravila pester program dogodkov, za otroke pa bo najbolj zanimiv četrtkov 
knjižnični labirint. Foto: Ana Cukijati
Tina Podgornik je z delovno skupino pripravila pester program dogodkov, za otroke pa bo najbolj zanimiv četrtkov knjižnični labirint. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Osrednja značilnost letošnjih Goriških dnevov knjige je raznovrstnost, nam je zaupala koordinatorka dogodka Tina Podgornik, ki je z delovno skupino pripravila kar 33 dogodkov. “Izvajalci, ki bodo sooblikovali pester program, prihajajo iz različnih umetniških logov, lokacije segajo na širši goriški prostor, vsebine bodo poleg literature obravnavale tudi ples, glasbo, igre, zgodovino ... Tudi načini izvedbe bodo raznoliki,” je pojasnila.

Goriški dnevi knjige bodo tako vse dni prihodnjega tedna popestrili dogajanje v Novi Gorici in okolici, med drugim v Prvačini, Dornberku, Šempasu, Ozeljanu, Grgarju ter v Pivki. “Dogodki bodo razporejeni tako, da se med sabo ne bodo prekrivali, zato ni bojazni, da bi kdo kaj zamudil,” je dejala koordinatorka in poudarila pomen sodelovanja z različnimi inštitucijami in društvi iz regije, s katerimi so pripravili letošnji pester program.

Poleg vseslovenskega projekta Noč knjige, ki bo v četrtek na mednarodni dan knjige, bo tokratni dogodek sovpadal tudi z akcijo Primorci beremo, ki jo vodijo primorske splošne knjižnice. Ob številnih predstavitvah proznih in pesniških del, literarnih maratonih, branjih in drugih srečanjih, bodo na svoj račun v četrtek prišli otroci, predvsem učenci prve triade, saj bodo skozi knjižnični labirint z nalogami in ugankami skušali priti do “storilca”. “S to igro želimo otrokom našo knjižnico predstaviti v drugačni luči, kot so je vajeni. Spoznali bodo izbrane kotičke in pisarne ter druge lokacije pri nas, kamor uporabniki navadno nimajo dostopa,” je bila ilustrativna Podgornikova, ki pa je z mislimi delno že usmerjena v naslednje leto, ko bo prireditev Goriški dnevi knjige praznovala deseti jubilej. “Obenem opažamo, da je prireditev v vseh teh letih med ljudmi pustila veliko sled, saj spodbuja branje in literarno ustvarjanje. Dijaki Šolskega centra Nova Gorica bodo namreč že drugič predstavili svojo pesniško zbirko,” je sklenila.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano