Razmišljanje onkraj kanalizacije in cest

Vodstvo občine Renče-Vogrsko je prisluhnilo pobudam krajanov v krajevnih skupnostih Renče, Bukovica-Volčja Draga in Vogrsko. Veliko se jih nanaša na celotno občino, v vsakem od krajev pa imajo tudi svoje želje, ki naj bi dobile prostor v srednjeročnem razvojnem programu občine. Za vse bi bilo zanimivo večnamensko središče v Volčji Dragi.

Pred kratkim so na robu bodočega večnamenskega središča v Volčji Dragi postavili igrala za najmlajše  Foto: Davorin Koron
Pred kratkim so na robu bodočega večnamenskega središča v Volčji Dragi postavili igrala za najmlajše  Foto: Davorin Koron

BUKOVICA > Na srečanjih vodstva občine Renče-Vogrsko s prebivalci krajevnih skupnosti Renče, Bukovica-Volčja Draga in Vogrsko je bilo največ pobud povezanih z razmerami v ožjih okoljih, mnogi načrti pa se nanašajo na življenje in delo ljudi na območju celotne občine.

Temelji središča že zastavljeni

Velika pričakovanja, tudi za širšo okolico, odpira zamisel o postavitvi zanimivega središča v Volčji Dragi, je prepričan predsednik sveta krajevne skupnosti Bukovica-Volčja Draga Dušan Nemec. Za zdaj nosi še delovni naslov - Oskrbovalni center.

Občina ima na zahodnem robu industrijske cone dva hektara veliko zemljišče, na katerem naj bi postavili srednje velik nakupovalni center (v zvezi s tem se že pogovarjajo s trgovskim podjetjem Fama), odkupno postajo s hladilnico in tržnico za pridelke domačih pridelovalcev. Del območja bo služil družabnim in rekreativnim dogajanjem. Temelji za to so pravzaprav že zastavljeni. Predel ob jezeru so že “zavzeli” mladi iz Društva mladih Renče-Vogrsko, ki tam pripravljajo poletne prireditve z osrednjo Poletje v Bukowci, pred kratkim so v bližini postavili igrala za otroke, načrtujejo še ureditev igrišča za škuljače in pešpoti v bodoči kompleks. Ob tem bo treba urediti cesto (vzdolž železnice), ki omejuje ves kompleks, ob njej pa zgraditi pločnik.

V soseščini bodočega središča ostaja industrijska cona. Težje industrije, ki bi motila domačine, tam res ni več, objekti, ki od nje ostajajo, pa naj bi bili poslej namenjeni vlagateljem v obrtniške dejavnosti. Za nove prostore bo na voljo tudi območje od podjetja Živex v smeri proti Kulturnemu domu v Bukovici.

Kaj z glinokopom na Okroglici?

Na Vogrskem se med drugim sprašujejo, kakšni so načrti z zapuščenimi deli glinokopa na Okroglici. Na občini se zavzemajo za ureditev industrijske cone. Sem naj bi torej iz Volčje Drage preselili ostanke težje in hrupnejše industrije in omogočili razvoj novih tovrstnih naložb. Z industrializacijo glinokopa pa se ne strinjajo naravovarstveniki in nekateri domačini. Za območje glinokopa se zanima tudi tehnična kultura. Tam že organizirajo dirke s terenskimi vozili, želijo pa urediti za takšne namene primeren poligon.

Tako kot na območju celotne občine so tudi na Vogrskem najtrši problem odpadne vode. Vas je namreč zelo razložena. Ponekod bo gotovo treba graditi manjše čistilne naprave, nekateri so se s tem že sprijaznili, vendar želijo vedeti, kako naj se lotijo svojih projektov. Pogrešajo celovito študijo, ki bi se ji potem primerno prilagajali.

Namakalni sistem Vogršček sega v vse predele domače občine in tudi v sosednjo ajdovsko. Kmetje vedo, da namakanje zemljišč ne bo zanesljivo, če sistema ne bodo sanirali. Nujna dela na pregradi ne bodo dovolj, iz zadnjih odzivov vlade pa je moč sklepati, da bodo morali za razvoj sistema plačevati njegovi uporabniki.

Med neodložljive naloge na Vogrskem štejejo energetsko sanacijo in ureditev Zadružnega doma, v katerem imajo prostore pevci, godbeniki, krajevna skupnost in tudi športniki. Predsednica sveta KS Katarina Tischer Gregorič vodstvo občine opozarja na prometne zagate v središču vasi, saj prihaja v novo šolo in vrtec skoraj sto otrok. Igrišče ob šoli je pogosto pravzaprav parkirišče in na Vogrskem menijo, da je čas za postavitev primernega športnega objekta.

Daljnovod mora pod zemljo

V Renčah se nadaljuje saga o daljnovodu. Krajevna skupnost je ministrstvu za okolje in prostor ponovno posredovala svoje pripombe in zahteve, v katerih Renčani ponavljajo, da se zavzemajo za vkopan daljnovod v celotni dolžini, pojasnjuje predsednik sveta krajevne skupnosti Borut Zorn.

Krajevna skupnost ima sicer pripravljen seznam prednostnih nalog in želja. Gre za dokončno ureditev trga v Renčah (z dodatnimi parkirnimi prostori), obnovo stavbe krajevne skupnosti, gradnjo pločnika do starega mostu (v sodelovanju s KS Bukovica-Vočja Draga), kolesarske steze in peš poti proti Bukovici, širitev telovadnice, ureditev muzeja opekarstva, zidarstva in aleksandrink, načrtovanje industrijske cone pri opekarni, gradnjo dostopne ceste do zaselka Jerabišče in še za vrsto manjših pobud krajanov.

“Srečanja s krajani nam dajejo nekatere odgovore na vprašanja, kakšen naj bo razvoj občine, kako in po kateri poti to doseči,” ugotavlja župan občine Renče-Vogrsko Aleš Bucik. K sodelovanju so povabili tudi predstavnike gospodarstva in družbenih dejavnosti.

Na podlagi ugotovitev bodo začeli pripravljati srednjeročne razvojne načrte za obdobje 2015 - 2022.

“Nadaljevati želimo z enakomernim razvojem vseh predelov občine, že zdaj pa lahko zastavimo nekaj prednostnih nalog. Med drugimi so to vzdrževanje cest na celotnem območju, na Vogrskem projekt glinokop, energetska sanacija zadružnega doma in promet v središču vasi, v Renčah ureditev trga in prenova stavbe krajevne skupnosti, v Bukovici in Volčji Dragi pa obrtna cona ter oskrbovalno in družabno središče,” načrte razkriva župan.

DAVORIN KORON


Najbolj brano