Razmišljali bodo do oktobra

Sedež Univerze bo v Novi Gorici, v Vipavi ali v Ajdovščini. Takšna je odločitev, ki to ni. Upravni odbor, sta pojasnila predsednik Boris Peric in rektor Danilo Zavrtanik, na mizi ni imel podatkov, na podlagi katerih bi lahko sklepal, ali je gradnja kampusa na katerikoli od treh lokacij, izvedljiva.

Upravni odbor, sta pojasnila predsednik Boris  Peric in rektor 
Danilo Zavrtanik, na mizi ni  imel podatkov, na podlagi katerih 
bi lahko  sklepal, ali je gradnja kampusa na katerikoli od  treh 
lokacij, izvedljiva. Foto: Leo Caharija
Upravni odbor, sta pojasnila predsednik Boris Peric in rektor Danilo Zavrtanik, na mizi ni imel podatkov, na podlagi katerih bi lahko sklepal, ali je gradnja kampusa na katerikoli od treh lokacij, izvedljiva. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Dramaturgija današnje izjave za javnost po sestanku upravnega odbora univerze ni bila prav posrečena. Predsednik odbora Boris Peric in rektor Danilo Zavrtanik sta najprej občinstvo pustila čakati skoraj eno uro. Na seji odbora, ki se je začela le dve uri pred napovedano izjavo, je bilo namreč trinajst zahtevnih točk. In ko je težko pričakovani trenutek končno napočil, se je rodila pregovorna miš. “Upravni odbor je sprejel sklep, da so v tem trenutku tri lokacije primerne, in sicer v Vipavi, Ajdovščini in Novi Gorici,” je povedal Peric.

Bolj kot prednosti in dobre plati oklevanje upravnega odbora krojijo slabosti treh lokacij: “Pomanjkljivost Vipave je, da zemljišče leži na poplavnem območju. Postopek reševanja te težave teče, a se še ni zaključil in tudi nimamo jasnega termina, kdaj se bo. Pri lokaciji v Ajdovščini, na območju Primorja v stečaju, je problem cene oziroma vrednosti nepremičnine. Univerza si nakupa sama ne more privoščiti. Zemljišče v Novi Gorici, od koder je pred tedni prišel konkreten predlog, je zanimivo, a le delno v občinski lasti,” je težave naštel Peric.

“Veliko bolj srečen bi bil, če bi danes imel odločitev, a razumem člane upravnega odbora, ker je bila dokumentacija nepopolna do te mere, da ni omogočila končne izbire. Te ponudbe, ki jih je odbor imel na mizi, so vse tri ustrezne, primerno velike in potencialno bi bile zanimive za kampus, žal pa iz dokumentacije ni moč sklepati, ali je gradnja na teh zemljiščih sploh izvedljiva,” je po seji komentiral Zavrtanik.

Rektorja torej čaka nekaj mesecev napornih pogovorov in pogajanj. Ima polni mandat odbora, omejuje pa ga proračun.

VESNA HUMAR


Najbolj brano