Različna podjetja, ista pisarna

Ideja coworkinga oziroma mreženja in dela v skupni pisarni z drugimi podjetniki ali tistimi, ki šele razvijajo podjetniško idejo, si utira pot tudi med mladimi Ajdovci. MC Hiša mladih bo v kratkem o tem pripravila tematski večer. Prostore, kjer bi mladi samozaposleni lahko razvijali podjetniško idejo in se družili, želijo urediti v središču mesta.

 Med mladimi Ajdovci je vse bolj aktualna  ideja coworkinga oziroma mreženja in povezovanja podjetniške kulture.  Foto: Alenka Tratnik
Med mladimi Ajdovci je vse bolj aktualna ideja coworkinga oziroma mreženja in povezovanja podjetniške kulture.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Zgledi vlečejo in tako se tudi med mladimi Ajdovci vse bolj krepi ideja o povezovanju mladih podjetnikov, samozaposlenih in tistih, ki šele razvijajo podjetniško idejo. Ob podjetniških delavnicah in projektu mladinskega podjetniškega inkubatorja je zadnje mesece precej aktualna ideja za vzpostavitev skupine oziroma mreže mladih podjetnikov in ureditev skupne pisarne oziroma prostorov za delo. Tu se namreč pogosto zatakne, pravijo mladi, ki so se že podali v podjetniške vode. “Najemnine za poslovne prostore so običajno precej zasoljene. Če si sam ali v manjši ekipi, poslovnega prostora niti ne potrebuješ. Vseeno pa potrebuješ nek prostor za delo. Doma je priročno, a tam si sam, običajno nimaš na voljo ustrezne opreme. Ideja coworkinga pa je ravno v druženju, sodelovanju, izmenjavi mnenj. V skupni pisarni imaš na voljo mizo, pisarniško opremo, dostop do interneta, srečuješ mlade različnih poklicev, ki se na začetku podjetniške poti ukvarjajo s podobnimi izzivi in problemi,” pojasnjuje Matjaž Jazbar iz MC Hiša mladih. Mlada oblikovalka Hana Karim je nad idejo navdušena. “V moji dejavnosti smo bolj individualistično usmerjeni, a za profesionalni razvoj in uspešno delo potrebuješ izmenjavo idej. Veš, da bi lahko z marsikom sodeloval, pa ne najdeš prave priložnosti za stik. Tu pa se ti ponuja prav to.”

V MC Hiša mladih so na to temo pripravili neformalni posvet, ki je potrdil zanimanje mladih, zamisli o tem, kakšno obliko coworkinga bi radi imeli, pa so različne.

Mladinski center bo k sodelovanju povabil tudi Razvojno agencijo Rod. Tu so po besedah Andreje Vister pripravljeni pomagati pri organizaciji delavnic, predavanj in srečanj, kjer bi Ajdovcem predstavili različne prakse.

Če bo ideja zaživela, bo naslednji korak iskanje prostora. Mladi želijo priti v središče mesta, saj poudarjajo, da mu je treba dati nove vsebine in sami so pripravljeni pri tem sodelovati. Računajo pa, da bo njihovo prizadevanje podprla tudi občina.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano