Raziskovalna postaja v prenovljeni podobi

Novogoriška raziskovalna postaja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je danes odprla vrata v prenovljeni podobi. Prenova prostorov, ki so jih odprli leta 2003 in ki jih je v najem dala novogoriška občina, je stala 75.000 evrov.

Novogoriška raziskovalna postaja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je danes odprla vrata v prenovljeni podobi. Foto: STA
Novogoriška raziskovalna postaja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je danes odprla vrata v prenovljeni podobi. Foto: STA

NOVA GORICA > Kot je na današnji predstavitvi raziskovalne postaje povedala raziskovalka Danila Zuljan Kumar, je na postaji v Novi Gorici zaposlenih pet raziskovalk in knjižničarka, pomaga jim še upokojeni sodelavec Branko Marušič.

"Naše temeljne raziskave potekajo na področju zgodovine, jezika, umetnostne zgodovine, v zadnjem času pa se lotevamo tudi različnih aplikativnih raziskav v sodelovanju z različnimi društvi, združenji in organizacijami v goriškem prostoru," je dodala.

Vsaka izmed sodelavk novogoriške postaje dela za svoj raziskovalni inštitut s širšega slovenskega območja, na postaji pa jih povezuje skupni interdisciplinarni projekt z naslovom Zahodna slovenska narodnostna meja v luči sprememb časa, ki ga deloma sofinancirajo novogoriška in tri sosednje občine.

Raziskovalna postaja je na Goriškem edina znanstvenoraziskovalna ustanova. Njen cilj je poglobljeno raziskovanje zgodovine, jezika, etnologije, bibliografije in umetnostne zgodovine prostora, ki vključuje tudi Slovence v Goriški in Videmski pokrajini.

"Prijavljamo se na različne razpise, pravkar zaključujemo projekt Zbor zbirk, konec lanskega leta pa se je zaključil program Tetris, ki smo ga delali prav na območju Goriške," je še povedala Zuljan Kumarjeva.

Sodelavci Raziskovalne postaje ZRC SAZU so izdali več monografij o primorskem prostoru, saj se zavedajo, da morajo raziskovalci humanističnih in družboslovnih ved še posebej razumeti zgodovino življenja, način razmišljanja, izkušnje, potrebe, želje in pričakovanja lokalnega prebivalstva.

V Novi Gorici je bila leta 1987 ustanovljena raziskovalna enota Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, v okviru katere je deloval zgodovinar Branko Marušič. Leta 2004 se je raziskovalna enota razširila v Raziskovalno postajo ZRC SAZU, ki jo danes vodi Danila Zuljan Kumar.

STA


Najbolj brano