Rast? Da, a števila obubožanih.

Ko Goriška območna Karitas v svojih središčih ob četrtkih deli hrano, obleke, mila in še kaj, se tam zglasi 80 do 90 ljudi v stiski. In naj so makroekonomski kazalci za Slovenijo še tako spodbudni, za Goriško to ne velja. Vrste pred skladišči Karitas se namreč še naprej daljšajo.

Območna Karitas nudi raznovrstno pomoč več kot 700 upravičencem. O tem, da je 
upravičencev veliko, smo videli včeraj tudi sami, ko smo obiskali prostore v Novi Gorici.   Foto: Ambrož Sardoč
Območna Karitas nudi raznovrstno pomoč več kot 700 upravičencem. O tem, da je upravičencev veliko, smo videli včeraj tudi sami, ko smo obiskali prostore v Novi Gorici.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > “Enako se marsikdaj vprašam, kako preživijo,” pravi Renata Vončina, vodje Goriške območne Karitas. Kot mi se čudi temu, da priseljenci iz republik nekdanje skupne države z nizkimi plačili za povečini začasno delo pri nas sami preživljajo družine, ki so jim sledile v Slovenijo, in hkrati poravnavajo ne ravno nizke najemnine stanovanj na Goriškem. “Bolj kot ne životarijo,” dodaja.

Svežih podatkov v goriški Karitas nimajo, imajo pa lanske. Pakete hrane je prejemalo 546 družin in 252 posameznikov, 170 pa oblačila in obutev. Pripravljenih je bilo 5822 paketov s hrano za 2356 oseb s skoraj 56 tonami izdelkov in pridelkov. Sklad škofijske Karitas je 15 prosilcem na ožjem Goriškem s 3242 evri pomagal plačati račune za elektriko, vodo in podobno, območna organizacija in župnijske pa so plačale 405 položnic (34.863 evrov). 327 šolarjev je prejelo šolske potrebščine in za 3510 evrov bonov, za podobno pomoč je bilo namenjenih še 12.279 evrov, različni programi so služili 1484 otrokom. Za obiske starejših in srečanja zanje so namenili 6761 evrov in pripravili posamezne dobrodelne akcije. Od začetka septembra v prostorih goriške Karitas deluje informacijska pisarna za področji sociale in zdravstva. Odprta je vsak delovnik od 8. do 16. ure, ob sredah pa še uro dlje.

Preveč prosilcev za en sam dan v tednu

Tudi iz te skupine namreč prihajajo ljudje, ki pri Karitas prejemajo gmotno pomoč v različnih oblikah, pri čemer jih je po besedah Vončine letos 25 več. Ker kot tujci niso upravičeni do rednih socialnih podpor, jim je praviloma težje kot slovenskim državljanom v stiski. Jasno pa se slednji prav tako lahko znajdejo v podobnem ali še hujšem položaju in se potem srečujejo s katerim od več kot 450 prostovoljcev te humanitarne organizacije na ozemlju šestih goriških občin, ki so lani opravili skupaj 18.346 ur dela.

Goriška Karitas drevi ob 19. uri prireja že tretji dobrodelni večer Goriška dlan. V športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici bodo nastopili številni glasbeniki, vstopnine ni, bodo pa organizatorji hvaležni za prostovoljne prispevke. Zbrani denar bodo namenili posameznikom v socialni stiski. Lani so z zbranimi 6168 evri pomagali otrokom.

Kot je povedala Vončina, so med prosilci ljudje iz različnih okolij. To so, na primer, dalj časa brezposelni posamezniki ali partnerji z otroki ali brez, družine, kjer so člani ostali brez služb, a imajo najete znatne kredite, osamljeni starejši, socialno šibki samski, invalidi in nenazadnje ter hkrati najbolj žalostno: zaposleni, ki s svojimi prejemki ne zmorejo kriti vseh rednih stroškov.

“Vsak četrtek, ko delimo pomoč, ponjo prihaja med 80 in 90 upravičencev,” razloži Vončina. Zdaj jih sprejemajo v maja odprtem novem centru s skladišči v Novi Gorici, ki bo iz organizacijskih razlogov kmalu ostal edini odprt od dosedanjih treh. A hkrati bo od 18. oktobra ljudem v stiski na voljo še ob ponedeljkih.

Po besedah sogovornice je namreč vrsta vsakič že tolikšna, da vsem ni mogoče posvetiti dovolj časa. V goriški Karitas poudarjajo, da nočejo zgolj deliti paketov hrane, ampak “poslušamo pripovedi iskalcev pomoči o stiski, jim pomagamo začrtati pot skoznjo, jih obveščamo, kje vse še lahko najdejo pomoč, pomagamo napisati prošnje ...”

Marsikdo pomoči niti ne poišče

Žal, poudarja predsednik območne Karitas Cveto Valič, pa poglavitna naloga ostaja nudenje gmotne pomoči, kar je po besedah Vončine skokovito naraslo po začetku krize. Tudi letos, ko naj bi se v državo vrnila gospodarska rast, v Novi Gorici, Mirnu, Kanalu, na Dobrovem in okolici narašča število ljudi, ki jim Karitas najpogosteje daje pakete s hrano in oblačila, higienske pripomočke, stvari za otroke, v nekaterih primerih pohištvo ter jim kdaj poravna položnice. Ob tem Vončina razlaga, da veljajo jasna pravila, kdo je kdaj do česa upravičen, ker socialno pomoč nudijo številni in podvajanj nočejo.

Sta pa Vončina in Valič opomnila, da marsikdo, ki bi pomoč najbolj potreboval, te niti ne išče, saj ga je sram. Za te osebe na Karitas včasih izvedo šele po pripovedovanju drugih oseb.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano