Radon ne ogroža več učencev osnovne šole v Črnem vrhu

Po sanaciji razredov v pritličju osnovne šole v Črnem vrhu nad Idrijo od začetka šolskega leta v njih ponovno poteka pouk. Šolo v letošnjem šolskem letu obiskuje 115 otrok, po preselitvi otroškega vrtca v novo stavbo pa lahko uporabljajo tudi razrede, ki so jih začasno odstopili v uporabo vrtcu.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Kot je povedala ravnateljica osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo Irena Kenk, so v poletnih mesecih pod šolo uredili prezračevanje, zato so vsebnosti strupenega plina radona precej pod dovoljenimi vrednostmi.

"Po opravljeni sanaciji so bile ponovno opravljene meritve, prvi in neuradni rezultati pa kažejo, da smo problem s preseženimi vrednostmi radona rešili," je povedala Kenkova. Ob tem je dodala, da bodo uradni rezultati meritev znani šele sredi oktobra.

Prva sanacijska dela, ki so jih opravili že v zimskih mesecih, ko so špranje v stenah in kotih zatesnili s posebno epoksi smolo, niso dala zadovoljivih rezultatov. Zato se je Občina Idrija kot ustanovitelj črnovrške osnovne šole odločila, da bodo med počitnicami pod razredi s preseženimi vrednostmi radona uredili izsesavanje zraka izpod stavbe. Obsežnejša sanacija, med katero bi morali zamenjati tlake in stavbo zaščititi s posebno folijo, ki ne prepušča radona, kot kaže ne bodo potrebne.

"Vendar moramo počakati na uradne meritve, ki bodo pokazale stopnje prisotnosti radona v različnih pogojih, od njih bodo odvisni tudi vsi nadaljnji ukrepi," je še dejala Kenkova. Ta se tudi več ne boji za zdravje učencev in šolskih delavcev zaradi strupenega plina. Povišana koncentracija radona namreč pomeni tveganje za prekomerno sevalno obremenitev otrok in zaposlenih, ki se zadržujejo v prostorih.

S problemi zaradi presežene koncentracije radona so se v Občini Idrija že srečali, saj so morali v mestu graditi novo stavbo otroškega vrtca.

STA


Najbolj brano