“Radi bi samo normalno živeli!”

“Pobudo smo dali že leta 2011 in čakali, da se kaj premakne. Zgodilo se ni nič. Večina krajanov meni, da spomeniške zaščite ne potrebujemo. Tokrat mislimo zelo resno,” je predsednik sveta KS Goče Simon Žorž pojasnil vipavskim svetnikom. Ti so podprli pobudo za umik vasi Goče iz spomeniške zaščite. Na ministrstvu za kulturo pravijo, da občina ne more samovoljno razveljaviti akta o razglasitvi.

Simon Žorž  Foto: Alenka Tratnik
Simon Žorž  Foto: Alenka Tratnik

GOČE > Vipavski svetniki so na četrtkovi seji pričakovano podprli pobudo sveta KS Goče za ukinitev statusa spomenika vasi Goče kot celote. Občina bo pobudo znova posredovala Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. “Dosedanji pogovori niso nikamor pripeljali. Na dopis, s katerim smo ministrstvo seznanili s pobudo KS Goče, nismo prejeli niti odgovora. Na vsak način ga pričakujemo zdaj. Če bodo molčali in ne bodo nič naredili, bomo nadaljevali,” je sklep občinskega sveta komentiral županIvan Princes.

Domačini so odločni

Še bolj odločni v svoji nameri so domačini. “Razlog za našo pobudo je en sam. Nimamo zazidalnih parcel. Vaško jedro propada, ker mladi odhajajo. Kanalizacija teče po vrhu, smo med redkimi, ki pijemo vodo iz azbestnih cevi, šola nima igrišča, ne moremo priti do parkirišča. Vsi projekti v zadnjih 28 letih, odkar je Občina Ajdovščina Goče razglasila za spomenik, so se ustavili pri spomeniški zaščiti. Vaščani smo za to, da ta status ohranijo posamezni objekti, zahtevamo pa, da se ukine za vas kot celoto. S tem Goče ne bodo nič manj zanimive za turiste, samo normalno bomo lahko živeli in se razvijali,” je v imenu sveta KS Goče odločen Simon Žorž.

Na delne rešitve ne pristajajo več

Na predlog ZVKD, da bi občina Vipava začela postopek za zmanjšanje vplivnega območja kulturnega spomenika, na Gočah zdaj ne pristajajo več. “To bi prišlo prav pred leti, ko smo še verjeli v obljube. Zdaj pa ne več,” pravi Žorž in dodaja, da so se z zavodom veliko pogovarjali. “A naloga zavoda je, da varuje. To lahko razumem, kdo bo pa dal denar?”

Večji del bremena bi morala prevzeti občina, ki je v preteklosti razmišljala, da bi Goče dobile status spomenika državnega pomena. Ob sprejemu občinskega prostorskega načrta je obljubila izdelavo podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Goče, a zadeva stoji. Na občini ocenjujejo, da bi morali samo zanj in za konservatorski načrt plačati več sto tisoč evrov. Tudi pojasnilo ZVKD, da bi sodeloval pri pripravi strokovnih podlag, jih ni prepričalo.

“Prepričan sem, da lahko s sovaščani, ki so vajeni delati prostovoljno, za ta denar naredimo nove Goče,” je oceno stroškov pospremil vipavski podžupan in domačin Bogdan Godnič.

“Občina sama ne more samovoljno razveljaviti akta o razglasitvi, lahko pa z zavodom pri sprejemanju in spreminjanju aktov o razglasitvi spomenikov, sodeluje proaktivno in neposredno. Upamo, da bo odločitev v obojestransko zadovoljstvo in korist, kulturni spomenik pa ustrezno zaščiten,” pravijo na ministrstvu za kulturo.

Ministrstvo: brez zavoda ne bo šlo

Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da je posebna komisija ZVKD že leta 2012 ugotovila, da ne obstajajo razlogi za umik vasi Goče izpod spomeniške zaščite. “Je pa ZVKDS Nova Gorica letos začel pripravljati strokovne podlage, da se zmanjša obseg vplivnega območja. Odločitev je torej v njegovih rokah,” so včeraj sporočili z ministrstva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano