Psihiatrična bolnišnica Idrija z novimi programi

Kljub nižanju sredstev za zdravstvene storitve so v Psihiatrični bolnišnici Idrija z racionalizacijo poslovanja in povečanimi aktivnostmi za dvig prihodkov dobro poslovali. Uspeli so pridobiti celo nove programe: program psihiatričnega zdravljenja v skupnosti, obisk bolnika na domu in povečanje programa akutne bolnišnične obravnave.

Kljub nižanju sredstev za zdravstvene storitve so v Psihiatrični bolnišnici Idrija z racionalizacijo poslovanja in povečanimi aktivnostmi za dvig prihodkov dobro poslovali. Foto: STA
Kljub nižanju sredstev za zdravstvene storitve so v Psihiatrični bolnišnici Idrija z racionalizacijo poslovanja in povečanimi aktivnostmi za dvig prihodkov dobro poslovali. Foto: STA

IDRIJA > Kot je na današnji novinarski konferenci povedal strokovni vodja bolnišnice Marko Pišljar, so povečali ponudbo ambulantnih storitev tudi izven bolnišnice - ambulante kliničnega psihologa in psihiatra v Logatcu, Postojni, Spodnji Idriji in Kopru.

Poleg priznanja polne cene programov neakutne bolnišnične obravnave v psihiatriji so v lanskem letu uspeli pridobiti tudi zdravnika - internista pri akutni bolnišnični obravnavi.

“V zadnjih letih smo izpostavljali predvsem potrebe po novih psihoterapevtskih metodah, tako za vedenjsko kognitivne terapije kot tudi analitsko usmerjene in v zadnjem času tudi sistemsko družinsko terapijo,” je povedal Pišljar.

Ob tem je izpostavil nenehno večanje potreb po zdravljenju starejših oseb z demenco in pridruženimi psihičnimi motnjami, starostno depresijo, saj se delež zdravljenih starostnikov povečuje. Temu področju bodo po besedah direktorja bolnišnice Bogdana Tušarja v prihodnje posvetili večjo pozornost.

V zadnjih letih se kaže vse večja socialna stiska ljudi, ki vodi tudi v psihične težave. Tako imajo kar za odstotek ali dva takih bolnikov, ki nimajo svojega stanovanja ali so brezdomci, vse več je tudi oseb brez zaposlitve. Njihove težave so ob izgubi družine ali drugih težavah še toliko večje, je opozoril Pišljar, zato je socialni vidik pri zdravljenju zelo pomemben.

V bolnišnici imajo letno približno 1500 sprejemov, povprečno se bolniki pri njih zdravijo 33 dni.

Tudi v letošnjem letu bodo krepili mrežo specialističnih ambulant na Primorskem z usmerjanjem aktivnosti na najbolj rizične populacije, krajšanjem čakalnih dob za pregled v specialističnih ambulantah ter izboljšanjem dostopnosti do psihiatričnih in psiholoških storitev za ljudi na območjih, kjer so potrebe največje.

V lanskem letu so v idrijski bolnišnici zaključili 20 let trajajočo obnovo stavb, za katero so skupno namenili kar 11 milijonov evrov. Kor zadnja je bila na vrsti obnova stavbe nekdanje tehnične službe, ki bo v prihodnje služila predvsem kot prostor za druženje bolnikov s svojci. Za njeno obnovo ter ureditev okolice so namenili 900.000 evrov, poleg trgovine in prostora za druženje pa bo v njej našla prostor tudi galerija.

STA


Najbolj brano