Pse so pregnali s kopališč

Z današnjim dnem se uradno začenja kopalna sezona pri Nadiži, kar pomeni, da bo vse do konca avgusta veljal poletni režim s plačevanjem parkiranja na urejenih parkiriščih. Pravila igre določa pred kratkim dopolnjen odlok, ki cen sicer ne spreminja, so pa s kopališč pregnali pasje ljubljenčke.

V teh dneh bodo pri Robiču in v Podbeli začeli poglabljati bazene Foto: Neva Blazsetič
V teh dneh bodo pri Robiču in v Podbeli začeli poglabljati bazene Foto: Neva Blazsetič

KOBARID > Kopalna sezona se v Posočju začenja v deževnem vremenu in s hladnimi rekami. Le v začetku junija jih je vroče vreme vsaj malo segrelo.

Nadiža je še premrzla

“Nadiža še ni za kopanje, le najbolj pogumni se vržejo vanjo. Gostov še ni prav veliko, proti koncu tedna pa pričakujemo več tujcev. Mobilne hišice so rezervirane. Zanimanje je sicer veliko in če bo vreme le naklonjeno, bo vse v redu,” se nadeja lastnik kampa Nadiža Podbela Evgen Marcola.

Po analizah, ki so jih opravili 16. junija, so kopalne vode na severnem Primorskem skladne s priporočili Inštituta za varovanje zdravja. Merili so vzorce na kopalnih območjih Nadiže (pod mostom v Logjeh, v kampu Nadiža v Podbeli in pri Robiču), na Soči (pri mostu v Čezsoči, v Tolminu pri mostu in na sotočju s Tolminko, pri avtokampu Korada v Kanalu in pri starem jezu oziroma v kajakaškem centru v Solkanu) in na Idrijci pod viaduktom v Bači pri Modreju.

Ko je sezona na vrhuncu, je ob Nadiži gneča velika. Prav zato so že pred leti sprejeli odlok o parkirnem režimu ob Nadiži, ki so ga na seji kobariškega občinskega sveta pred dnevi dopolnili.

Bistvene novosti so tri. Vozniki morajo dovolilnico postaviti v avtu na vidno mesto. Uvaja novo parkirišče v Zaročišču, kjer je dostop do slapa Kozjak. Nekaterim se zdi sporna tretja novost, to je prepoved zadrževanja psov na kopališčih, kjer je veliko kopalcev. Podžupanji Danici Hrast iz Podbele se taka zahteva zdi nekoliko sporna, toda, kot pravi, so zaznali, da se kopalci pritožujejo, češ da jih psi motijo in se kopajo v bazenih. Ne glede na omenjeno prepoved je za lastnike in njihove pasje ljubljenčke ob Nadiži več kot dovolj prostora, le v veliko gnečo ne bodo smeli.

Gneča pri Napoleonovem mostu

Prispevek za urejanje parkirišč, za katere skrbi LTO Sotočje, bodo pobirali na istih mestih kot doslej, torej pri Robiču pri bifeju, pri Podbeli za mostom, pri Napoleonovem mostu in na parkirišču nad mostom Logje. Marcola opozarja, da je največji problem pri Napoleonovem mostu, kjer je parkirišče premajhno, organizirani prevozi iz Podbele pa se tudi ne obnesejo najbolje. Tam bodo morali poiskati rešitve.

Cene dovolilnic ostajajo enake kot lani. Za parkiranje avtomobila bo treba med tednom odšteti osem, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa deset evrov. Celodnevna dovolilnica velja tudi v primeru, če gredo gostje vmes kam drugam in se spet vrnejo k Nadiži. Na voljo so tudi dopoldanske dovolilnice. Občani kobariške občine lahko kupijo sezonsko dovolilnico za 18 evrov, obiskovalci od drugje pa bodo morali za sezonsko dovolilnico za parkiranje avtomobila oziroma bivalnega vozila odšteti 120 evrov.NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano