Prve predstave so prebile led

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, ki je aprila prevzela v upravljanje zaprto Filmsko gledališče, ga je minuli petek slovesno odprla in zavrtela prve tri filme. Dvorana ni bila polna, a tudi samevala ni. V Spodnji Idriji pa bo ta mesec odprla še novo knjižnico.

Nova knjižnica v Spodnji Idriji, v katero so preuredili bivši sedež krajevne skupnosti, čaka na 
namestitev opreme, knjige in bralce. Foto: Saša Dragoš
Nova knjižnica v Spodnji Idriji, v katero so preuredili bivši sedež krajevne skupnosti, čaka na namestitev opreme, knjige in bralce. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, SPODNJA IDRIJA > Filmsko gledališče Idrija je po desetletju samevanja oziroma občasnih predstavah v organizaciji domačih študentov minuli konec tedna ponovno odprlo vrata. Obisk uvodnih treh filmov, kot pravi direktorica knjižnice mag. Milanka Trušnovec, je izpolnil pričakovanja. Če je filmska dejavnost za knjižnico ena od mnogih, ki jih opravlja ob svojem osnovnem poslanstvu širjenja bralne kulture, pa predvsem slednji namenja nove prostore svoji enoti v Spodnji Idriji.

Za sedaj le filmi Ars mreže

Kljub dolgoletni odsotnosti filmskih predstav, nova upravljavka Filmskega gledališča, Mestna knjižnica in čitalnica, ni pričakovala navala na povratek filmov na veliko platno.

Slovesna otvoritev z brezplačnim ogledom večkrat nagrajenega italijanskega filma Neskončna lepota je pritegnila približno sto gledalcev. To pomeni polovično zasedenost dvorane. Pomembno je, da je bilo tako tudi v soboto, ko je bilo za ogled filmov že treba kupiti vstopnico. “Obisk je skladen s pričakovanji. Ker so prve predstave sovpadle s košarkarsko in nogometno tekmo naših reprezentanc, lahko rečem, da je bil celo dober,” je ocenila Trušnovčeva.

Filmsko gledališče bodo odpirali vsako soboto s po dvema predstavama za mlajšo (ob 18. uri) in odraslo publiko (ob 20. uri). Izjemo bodo naredili le ob filmih, ob katerih bodo lahko gostili ustvarjalce. Prva bo že ta mesec (v petek, 24. septembra), ko bodo ob filmu o vsestranskem polihistorju, med drugim tudi upravitelju idrijskega rudnika Francu Antonu Steinbergu in njegovi baročni popolnosti, gostili režiserko filma Magdo Lapajne in igralca Braneta Završana.

Na ogled bodo le kakovostni filmi iz Art kino mreže Slovenija. Za komercialne filme bi morali dokupiti digitalno opremo. Zanjo se bodo skupaj z občino odločali po uvodni analizi obiskanosti filmskih predstav.

Večja, invalidom in otrokom prijaznejša knjižnica

V Spodnji Idriji pa bo knjižnica 24. septembra odprla nove prostore. Občina ji je odstopila dve leti samevajoč bivši sedež te krajevne skupnosti. Ker gre za eno od novejših stavb v vasi, naložba ni presegla 20.000 evrov Gradbena dela so končana, knjižničarje pa čaka še namestitev opreme in selitev knjig iz knjižnice v stari osnovni šoli.

Ker je spodnjeidrijska enota knjižnice med štirimi v občinah Idrija in Cerkno edina, ki je v zadnjih letih izgubljala bralce oziroma so ti raje obiskovali najbližjo, večjo knjižnico v Idriji, je Trušnovčeva občino že dolgo priganjala k ukrepanju. “Nove knjižnice se resnično veselimo. Ne le, da ne bo več v nadstropju in bo zato urejena invalidom prijazno, pač pa bo tudi v neposredni bližini šole in vrtca in v novem središču vasi sploh bliže našim bralcem,” se veseli Trušnovčeva.

Ker bo knjižnica dobrih 20 kvadratnih metrov večja od prejšnje, si tudi spodnjeidrijski otroci poslej lahko obetajo ure pravljic, bralci pa dejavnosti, ki so jih že leta deležni v ostalih enotah. Te dni je knjižnica zaradi selitve zaprta.

Naslednji zalogaj bo širitev sicer nove knjižnice v Črnem Vrhu, v kateri je obisk presegel tudi najbolj optimistična pričakovanja.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano