Prvaki v lepem nasmehu

V OŠ Branik se lahko pohvalijo z odličnimi uspehi v akciji Čisti zobje ob zdravi prehrani. Kar štiri leta zapored so bili njihovi učenci regijski prvaki, letošnji devetošolci pa so si prislužili tudi prvo mesto v državi.

Devetošolci  OŠ Branik z razredničarko Nives Miljevič so  veseli uspeha na državni ravni.      Foto: Arhiv Oš Branik
Devetošolci OŠ Branik z razredničarko Nives Miljevič so veseli uspeha na državni ravni.  Foto: Arhiv Oš Branik

BRANIK > V šestih goriških občinah so vseslovensko akcijo zobozdravstvene vzgoje in preventive izpeljali že 33. leto zapored. V njej je sodelovalo 25 šol, najboljši v regiji pa so bili že četrtič učenci OŠ Branik, ki s 120 učenci sodi med manjše šole na Goriškem.

Braniški devetošolci so bili že lani kot osmošolci najboljši v regiji, letos pa so navdušili s prvim mestom v državi. “Pogosto se dogaja, da so prvaki majhni otroci. Zmaga devetošolcev se mi zdi toliko bolj verodostojen rezultat, saj pomeni, da res sami skrbijo za ustno higieno,” pravi ravnatelj Davorin Majhenič. Meni, da je k uspehu pripomoglo tudi to, da je na njihovi šoli malo otrok in se zato lažje dogovorijo o sodelovanju pri raznih dejavnostih. Na svoje učence je ponosen. “Pogosto se govori o neodgovornosti mladih, vendar pa prav taka majhna šola dokazuje, da so mladi odgovorni. To je veliko priznanje za ves trud, ki ga vlagamo v preventivo, mladim pa taki dosežki pomagajo iskati pravo pot.”

Lanska regijska zmaga je učence motivirala, da so se letos še bolj potrudili. “V akciji smo podpirali eden drugega. Ustna higiena je zelo pomembna in sama se trudim, da to prenašam tudi na mlajšega brata,” pravi devetošolka Katja Sever. Njena sošolka Lara Colja pristavlja: “Vsi smo si želeli, da bi bili najboljši v državi, zato smo se še posebej potrudili, vendar najprej sploh nismo mogli verjeti, da nam je uspelo. V akciji sem tekmovala tudi z bratom dvojčkom, zbrala sva enako število točk.”

Braniški učenci bodo priznanje ministrstva za zdravje prejeli v četrtek v ljubljanski dvorani Tivoli, kjer bodo nagradili tudi regijske zmagovalce.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano