Prva letala naj bi v Gorici sestavljali že maja

Zaposleni v ajdovskem Pipistrelu so si včeraj ogledali novo proizvodno halo na goriškem letališču in tam nazdravili uspešno končanemu poslovnemu letu. Objekt naj bi bil dokončan do aprila. Prva sestavljanja letal naj bi se začela maja. Ko bo proizvodnja v polnem teku, pa naj bi 200 zaposlenih vsak dan izdelalo po eno letalo.

Prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol je posebej zadovoljen  s  
streho objekta, ki je narejena podobno kot letalsko krilo. Foto: Nace Novak
Prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol je posebej zadovoljen s streho objekta, ki je narejena podobno kot letalsko krilo. Foto: Nace Novak

GORICA > “Po novem letu bomo nadaljevali z zapiranjem sten, potem bomo začeli že z instalacijami in tlaki, tako da računam, da bo prvi, 6000 kvadratnih metrov velik objekt, vreden pet milijonov evrov, dokončan aprila. Sledila bo še ena, 4000 kvadratnih metrov velika zgradba, ki naj bi bila zgrajena do leta 2018, vrednost skupne naložbe pa je osem milijonov evrov,” je ob ogledu nove hale na goriškem letališču povedal direktor družbe Ivo Boscarol.

Pojasnil je še, da potrebujejo za vožnjo iz Ajdovščine do nove lokacije natanko 17 minut, kar je z logističnega vidika ugodno. Nenazadnje pa je na območju goriškega letališča poletel tudi Edvard Rusjan, tako da nekako nadaljujejo to tradicijo, je še pristavil.

Streha kot letalsko krilo

“Hala je zelo ambiciozno zastavljena s stališča varčevanja z energijo, podobno kot Pipistrelova v Ajdovščini, njena posebnost pa je, da ima 30-metrske oboke, ki niso betonski, ampak so narejeni kot letalsko krilo s samo lupino, ki je iz vlaken, v notranjosti je pa stiropor, tako da je konstrukcija izredno lahka, toplotno pa izredno dobro zaščitena,” je še pojasnil prvi mož Pipistrela.

Podjetje je tudi letos beležilo rast skupnih prihodkov in dobička. V Sloveniji in Italiji so imeli približno 15 milijonov evrov skupnih prihodkov, letošnji dobiček pa bo za sedem ali osem odstotkov večji kot lani. Prihodnje leto pričakujejo približno 20 milijonov evrov skupnih prihodkov.

“V Italiji se bo proizvodnja letal Panthera seveda bolj skokovito povečevala, a tudi v Sloveniji pričakujemo rast na račun indijskega posla in novih programov,” je še pojasnil Boscarol in dodal, da je naročilo 200 letal za potrebe indijske vojske odlična referenca. Prav na ta račun so imeli v novembru in decembru v Ajdovščini na obisku toliko potencialnih kupcev kot še nikoli.

Stavijo predvsem na električni pogon

“Mislim, da se nam vsaj naslednjih deset let ni bati za prihodnost Pipistrela,” je še povedal Boscarol. Januarja bodo zaposlili 15 novih sodelavcev v Sloveniji, z aprilom prvih 15 do 20 v Italiji, proti koncu leta pa še podobno število.

V letu 2016 pričakujejo v podjetju skokovito rast električnih letal na evropskem trgu, zato ves dobiček namenjajo razvoju novih modelov, da bodo lahko jutri še vedno konkurenčni.

“Prepričani smo, da je letalstvo na električni pogon tisto, ki ima največji potencial in najsvetlejšo bodočnost,” je prepričan Boscarol.

NACE NOVAK


Najbolj brano