Proti razbremenilniku

Zaradi pritožbe dela stanovalcev Feiglove ulice bo Upravna enota (UE) Nova Gorica znova odločala o gradbenem dovoljenju za kanalizacijo, ki jo v Šempetru gradijo v okviru projekta čistilne naprave. V Vodovodih in kanalizaciji trdijo: brez razbremenilnika bo več možnosti za poplave.

Gradbinci so opravili že dobri dve tretjini del, a se morajo zdaj ustaviti.  Foto: Mitja Marussig
Gradbinci so opravili že dobri dve tretjini del, a se morajo zdaj ustaviti.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Stanovalci hiš, pri katerih je načrtovana gradnja razbremenilnika, že dolgo protestirajo, da ga nočejo, saj se bojijo, da se bo z njim povečala možnost za poplave, obenem pa zahtevajo, naj uredijo ločeno kanalizacijsko omrežje.

Na razveljavitev gradbenega dovoljenja se je podjetje Vodovodi in kanalizacija že pritožilo. V tem delu Šempetra so obnovili dobri dve tretjini omrežja, do odločitve UE, ki bo presojala, ali so stanovalci stranke v postopku, pa bodo opravili le nujna interventna dela v skladu z zakonom. Že narejenih jaškov, na primer, ne smejo pustiti odprtih, je pojasnil vodja projekta gradnje centralne čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja Mitja Gorjan.

Odločitev bo znana v mesecu dni. “Projekt ni ogrožen, ta del na čistilno napravo nima vpliva. Če pa razbremenilnika ne naredimo, se bo povečala poplavna ogroženost ne le tega, ampak bistveno večjega dela Šempetra,” zatrjuje Gorjan. In pojasnjuje: zdaj se kanalizacija ves čas steka v Vrtojbico, ko bo sistem dograjen, pa bo za to skrbel razbremenilnik, ki bo omogočil, da bo ob večjih padavinah odtekel del voda v potok in razbremenil sistem. Brez njega bi v teh primerih poplavilo Cvetlično in Stjenkovo ulico, ulice Padlih borcev, Andreja Gabrščka in Nikole Tesle, Vrtojbensko cesto in Letriko, našteva.

Strinja se, da imajo prebivalci pravico do dvomov, a pravi, da so vse skrbno preučili, projekte pripravili skupaj s strokovnjaki ljubljanske univerze, da so naredili hidravlični model in poplavne študije in da so vse to večkrat pojasnili stanovalcem. “Strokovnjakom popolnoma zaupam, da so sprejete rešitve prave,” še pravi. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano