Proti burji z 20 milijoni evrov

Po zadnjih napovedih naj bi Družba RS za avtoceste (Dars) do konca leta pridobila gradbeno dovoljenje in razpisala gradnjo dodatne protivetrne zaščite na vipavski hitri cesti. Graditi bi lahko začeli sredi prihodnjega leta. V Vipavski dolini se nadejajo, da se bodo napovedi uresničile in bo dni, ko je prometnica zaradi burje delno ali popolnoma zaprta za promet, kmalu bistveno manj.

V Vipavski dolini se nadejajo, da bo takih opozoril kmalu 
manj. Ko bo protivetrna zaščita postavljena, bo zagotovo 
tako.  Foto: Leo Caharija
V Vipavski dolini se nadejajo, da bo takih opozoril kmalu manj. Ko bo protivetrna zaščita postavljena, bo zagotovo tako.  Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > Vipavska hitra cesta je bila po podatkih Darsa zaradi burje v prvi polovici letošnjega leta zaprta za ves promet natanko 22 ur in 35 minut. Različne stopnje omejitev pa so skupaj trajale 322 ur oziroma dobrih 13 dni.

Ob teh podatkih in ob neposredni in posredni gospodarski škodi, ki nastaja zaradi zapore ceste, je problematika gradnje dodatne protivetrne zaščite na odseku od Razdrtega do Ajdovščine zadnjih deset let ena od stalnic pogovorov in iskanja rešitev.

Kmalu gradbeno dovoljenje in razpis

Zdaj pa se končno kažejo bolj konkretni obrisi. Na Darsu pojasnjujejo, da je v pripravi projektna dokumentacija za gradbeno dovoljenje, do konca oktobra pa naj bi predali popolno projektno dokumentacijo za izvedbo. “Sledi pridobitev potrebnih soglasij in gradbenih dovoljenj. Hkrati s projektno dokumentacijo se izdeluje tudi investicijska dokumentacija, ki bo v novembru posredovana po predpisani proceduri v potrditev komisiji ministrstva,” so sporočili iz Darsove službe za komuniciranje.

Denar za dodatne protivetrne ukrepe bo Dars načrtoval v poslovnem načrtu za prihodnje leto in v nadaljnjih letih, ko bodo zaščito tudi gradili. Načrtujejo gradnjo v dveh fazah; najprej na ravninskem delu, med Vipavskim Križem in streliščem Mlake, kjer bodo ukrepe tudi testirali, v drugi fazi pa še na najbolj izpostavljenem delu trase čez Rebrnice. Na Darsu nam niso odgovorili, koliko denarja bodo za ukrepe zagotovili, saj postopek še ni končan in zadeve še niso formalno potrjene.

Zaščito mora zdržati sunke do 300 km/uro

Po navedbah primorskega poslanca SD Matjaža Nemca, ki je pred kratkim zahteval odgovore, kako teče projekt in ali je denar za zaščito zagotovljen, pa je iz odgovorov uprave Darsa mogoče sklepati, da bo za dodatno protivetrno zaščito v prihodnjih treh letih skupaj zagotovil približno 20 milijonov evrov. Vodja strokovnega odbora za spremljanje postavitve protivetrne zaščite pri območni gospodarski zbornici Ivan Lemut pravi, da se bodo s predstavniki Darsa in ministrstva za infrastrukturo o konkretnih podatkih in podrobnostih pogovarjali predvidoma v drugi polovici tega meseca.

“Ocenjujem, da postopki trenutno tečejo tako, kot smo se dogovorili spomladi. Verjamem, da je načrt realen in bo v teh časovnih okvirih tudi potrjen. Hkrati se moramo zavedati, da je postavitev dodatne zaščite na prvi pogled preprosta zadeva, v bistvu pa gre za pravo znanstveno delo. Zaščita mora zdržati sunke burje do 300 kilometrov na uro, da ne bo dodatno ogrožala prometa. S takimi zahtevami se v bistvu srečujemo prvi v Sloveniji,” pravi Lemut.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano