Prostovoljci bodo pacientom pomagali tudi v bolnišnici

V šempetrski bolnišnici uvajajo dodatno pomoč za paciente: pomagali jim bodo prostovoljci. Tako tistim, ki potrebujejo informacije, težko hodijo ali čakajo, kakor bolnikom na oddelkih, ki so osamljeni in nimajo svojcev. “Prostovoljci ne bodo opravljali strokovnega dela. Imeti morajo predvsem čut za sočloveka, toleranco, empatijo,” pravi vodja projekta Gabrijela Kodre.

Gabrijela Kodre: “Prostovoljci so pomembni zaradi dodane 
vrednosti, ki jo prinašajo med paciente.” Foto: Mitja Marussig
Gabrijela Kodre: “Prostovoljci so pomembni zaradi dodane vrednosti, ki jo prinašajo med paciente.” Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Pomoč prostovoljcev v zdravstvenih ustanovah po svetu poznajo že dolgo, tudi v slovenskih bolnišnicah ni redkost. Po novem pa bodo pomagali tudi v šempetrski. A tudi tam ne prvič. Na pomoč prostovoljcev so lahko od devetdesetih let kar dolgo računali v oddelku za invalidno mladino v Stari Gori. Vmes je sicer nekdanje vodstvo bolnišnice to ukinilo in je dejavnost za nekaj let zamrla. Nekateri sicer v zadnjih letih še prihajajo pomagat, zdaj pa na pobudo tamkajšnje logopedinje Gabrijele Kodre to pomoč razširjajo na celotno bolnišnico.

Od informacij do druženja

Tudi v Šempetru jo namreč potrebujejo, pojasnjuje Kodretova, ki koordinira projekt. “V šempetrsko bolnišnico prihaja del populacije, ki je nihče ne spremlja. To so lahko starejši ljudje, ki morda nimajo toliko orientacije in potrebujejo informacije, na koga se obrniti, kje se prijaviti, saj je zdaj, ko je še urgentni center začel delovati, polno novih prostorov. Prostovoljci jih bodo usmerjali, jim pomagali nesti torbe, počakali z njimi, jim morda ponudili čaj, kakšno drugo pomoč,” našteva Kodretova.

Obenem bodo prostovoljci pomagali tudi bolnikom na oddelkih, ki so na zdravljenju ali rehabilitaciji. “Marsikateri pacient nima svojcev ali pa ti živijo v oddaljenih krajih in jih ne morejo pogosto obiskati, zato so lahko osamljeni. Prostovoljci bodo prihajali na obisk, jih popeljali v dnevni prostor ali ven na sprehod, jim morda pomagali pri hranjenju, jim delali družbo,” pojasnjuje Gabrijela Kodre. S tem bodo razbremenili tudi delavke zdravstvene nege, ki imajo ogromno dela in ne vedno tudi dovolj časa, da bi se bolj posvetile pacientom.

Kandidati za prostovoljce se lahko oglasijo osebno ali pa se prijavijo prek naslovov na internetni strani bolnišnice oziroma Centra za socialno delo Nova Gorica.

Potrebujejo jih deset

Poudarja pa, da prostovoljci ne bodo opravljali strokovnega dela. “Pomembni so zaradi dodane vrednosti, ki jo prinašajo med paciente. Imeti morajo predvsem čut za sočloveka, toleranco, empatijo,” našteva, katere lastnosti pričakujejo od kandidatov. “V delo jih bomo uvedli. Načrtujemo usposabljanje, nato pa se bomo na sestankih, predvidoma enkrat na mesec pogovorili, kako tečejo stvari, kaj izboljšati in podobno,” dodaja.

V Stari Gori sta že dve prostovoljki, ki prihajata stalno, tri pa občasno. Kot pravi Kodretova, jih v bolnišnici potrebujejo deset, zdaj jih je prijavljena polovica. Iščejo predvsem take, ki bi pomagali na kirurgiji, interni, pediatriji in na internistični in kirurški prvi pomoči. “Deset prostovoljcev potrebujemo, da bi se lahko izmenjevali. Ne morejo namreč biti ves čas na voljo, poleg tega ne smejo delati več kot 16 ur na teden,” pojasnjuje.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano