Prostora je dovolj, a ta ni brezplačen

Podjetniki in obrtniki, ki delujejo na območju šestih občin na Goriškem, si želijo več obrtnih con, so danes med drugim izpostavili na srečanju z župani v Novi Gorici. Župani so jim odgovorili, da je prostora v obrtnih conah še dovolj, vendar zemljišča v teh conah niso brezplačna.

Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > "Seveda ob tem ne povedo, kakšne obrtne cone bi potrebovali," je po zaključku srečanja dejal župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk. Poceni ali celo brezplačnih con sicer ni in jih po Turkovih besedah niti ne more biti: "Obrtna cona pač nekaj stane, treba je zgraditi vso pripadajočo infrastrukturo in urediti nekatere druge stvari, prav tako lastniki svojih zemljišč ne dajo brezplačno."

Imajo pa v šempetrsko-vrtojbenski občini še veliko con, ki so namenjene gospodarstvu, pri čemer v nekaterih objekti celo že stojijo. "Tam je zagotovljena vsa infrastruktura, vendar objekti zapuščeni propadajo, saj nekega resnega interesa očitno ni," je še dejal Turk.

Nad povedanim je bil danes presenečen tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Zoran Simčič: "Nenehno prihaja do povpraševanja po obrtnih conah. Župani so nas prepričali, da obrtne cone so, da imajo še dovolj prostih zmogljivosti." Skladno s tem se je odločil, da bodo skupaj z obrtniki, ki tarnajo nad pomanjkanjem obrtnih con na Goriškem, pregledali in ugotavljali realno stanje v obstoječih obrtnih conah.

Župani so danes izpostavili tudi možnost številnih subvencij in brezobrestnih posojil, ki jih občine namenjajo za razvoj obrti in podjetništva na Goriškem.

"Želje so eno, realnost pa je nekaj drugega. Glede na finančno situacijo, s katero se srečujemo lokalne skupnosti, je v tem trenutku težko obljubiti karkoli. Smo pa v letošnjem letu obdržali enako višino sredstev kot prejšnja leta, ostala sredstva za druge namene pa smo v letošnjem proračunu zmanjševali," je povedal novogoriški župan Matej Arčon.

Novogoriška občina letno za razvoj obrti in malega podjetništva razdeli več kot 170.000 evrov, je še povedal Arčon. Na Goriškem lahko zainteresirani podjetniki in obrtniki zaprosijo tudi za brezobrestno posojilo pri skladu za razvoj malega gospodarstva, ki letno razdeli več kot dva milijona evrov.

Arčon je ob tem spomnil še, da lahko obrtniki poiščejo tudi druga sredstva, tako prek državnih kot evropskih razpisov, in prav nova evropska finančna perspektiva do leta 2020 bo podjetnikom omogočala, da bodo lahko pridobili dodaten denar za razvoj in nova delovna mesta.

STA


Najbolj brano