Proračun razumejo kot izhod v sili

Med prvim in drugim branjem proračuna občine Cerkno je država občinam dodatno zategnila pas. Tokrat pri sofinanciranju naložb. Zato je Cerkno skrčilo načrtovano posodabljanje cest.

Svetniki so zavrnili vsa dopolnila liste bivšega župana,  tudi znižanje sejnin.  Foto: Saša Dragoš
Svetniki so zavrnili vsa dopolnila liste bivšega župana, tudi znižanje sejnin.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Namesto pričakovanih 125.00 evrov po 23. členu zakona o financiranju občin, jih bo Cerkno od države prejelo pol manj. Skrčenje načrtovane obnove ceste v Orehku je zato največja sprememb med dvema branjema proračuna. Ta znaša 5,4 milijona evrov, porabili pa naj bi še 185.000 evrov več. Svetniki so ga potrdili po tem, ko so ocenili vseh šest amandmajev Liste Mirana Cigliča (NLMC) kot nepotrebne.

Marta Deisinger (NLMC) je predlog, naj bi za 20.000 evrov znižali postavko za prevoze otrok v šole, utemeljila s prepričanjem, da bo to občino primoralo v analizo, zakaj so prevozi na Cerkljanskem najdražji med primerljivimi občinami. V Idriji na vozača odštejejo 635, v Gorenji vasi - Poljane 468 evrov, v Cerknem pa 806 evrov. Del prihranka bi šlo za obnovo športnih igrišč, dejavnosti v okviru pobratenja z občino Casacco in za intervencije ob naravnih ujmah. “Upam, da se žled ne bo ponovil, a nenehno smo izpostavljeni ujmam. Znižanje denarja za intervencije z 68.254 na 12.628 evrov je drastično,” je poudarila.

Svetniki so se strinjali, naj se preučijo cene prevozov, ne pa tudi, naj se vsota zanje zniža. Gladko so zavrnili predlogi NLMC za pocenitev prireditve Poletje v Cerknem zaradi zastarelega koncepta, sofinanciranje zaposlitve v mladinskem alternativnem klubu podobno kot občina doplačuje zaposlitev ZPM Idrija, umik denarja za dezinfekcijo vode v Novakih do ureditve lastništva zemljišča in znižanje denarja za nakup zadružnega doma v Otaležu do dogovora za simbolično ceno z lastnico KGZ, ker so dom zgradili krajani sami.

Propadla sta predloga, da bi 40.000 evrov namesto za nakup treh starih stanovanj namenili za gradnjo novega stanovanjskega bloka, ki že ima gradbeno dovoljenje in kupljeno zemljišče, in da bi znižali sejnine svetnikom. “Slišali smo, kaj vse moramo storiti - od priprave strategij do preverjanja naših razvojnih usmeritev. Vse občine imajo več sej kot mi. Morali se bomo večkrat sestajati, če si res želimo pozitivnih premikov,” so Branki Florjančič (SLS) svetniki prikimali, da si bodo letos predvidenih 23.000 evrov sejnin zaslužili.

Deisengerjeva je zaman dokazovala, da so se sejnine čez 20.000 evrov povzpele lani, ko so proračun sprejeli šele v četrtem poskusu. NLMC je pohvalila nakup novega vozila za PGD Cerkno, a vodstvo občine pozvala, naj k naložbi pritegne tudi gospodarstvo.

Marjan Simonič (SLS) ji je očital, da z amandmaji po nepotrebnem podaljšujejo sejo sveta, saj bi jih lahko razčistili na odborih. Ker je Cerkno eno od zadnjih v Sloveniji, ki ne zagotavlja javnosti dela, je Deisingerjeva poudarjala, da imajo občane pravico seznaniti s svojimi pobudami.

Proračun so z izjemo NLMC podprli vsi, rekoč, da je skromen in izhod v sili, a da bodo že naslednjega, po možnosti dveletnega, bolj razvojno naravnali.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano