Proračun novogoriške mestne občine predvideva le 30 milijonov evrov prihodkov

Svetniki novogoriškega mestnega sveta so na današnji seji v prvem branju potrdili predlog občinskega proračuna za leto 2016. Ta predvideva, da bodo prihodki znašali le 30,1 milijona evrov, kar je najmanj v zadnjih letih. Za eno največjih investicij v občini, telovadnico v Dornberku, se bo morala občina celo zadolžiti za dva milijona evrov.

Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Občinski proračun je v letošnjem letu znašal dobrih 49 milijonov evrov, vendar pa je šlo precej tega denarja za eno največjih investicij v zadnjih letih, za gradnjo centralne čistilne naprave s kanalizacijskim omrežjem. Proračuni v prejšnjih letih so po besedah direktorice občinske uprave Vesne Mikuž znašali povprečno 33 ali 34 milijonov evrov.

Napovedali tri nove zaposlitve v občinski upravi

V razpravi je bilo slišati veliko očitkov svetnikov, da proračun za prihodnje leto ni razvojno naravnan, da so v njem vedno le ene in iste postavke ter da se zapostavlja podeželje na račun investicij v mestu. Največ očitkov svetnikov pa je bila deležna napoved treh novih zaposlitev v občinski upravi.

Prav tako se je svetnikom zdela pretirana cena poskusnega obratovanja čistilne naprave - v prihodnjem letu dni naj bi zanj namenili dobrega 1,3 milijona evrov.

Svetniki so se strinjali s predlogom odbora mestnega sveta za zdravstvo, da bi na podeželju namestili več defibrilatorjev in pripravili krajše tečaje o njihovi uporabi za lokalne prostovoljce.

Kje bi lahko privarčevali? Na neposrednih televizijskih prenosih.

Proračunski denar bi lahko privarčevali, če ne bi imeli neposrednih televizijskih prenosov sej, so menili svetniki, namenili pa bi ga lahko ljubiteljskim dejavnostim in prireditvam. Ob tem so spomnili, da bi bilo pametneje, če bi občina kupila šotor za prireditve, saj je to bistveno cenejše kot vsakokratno najemanje.

Svetnik Gregor Veličkov pa je želel izvedeti, za katere investicije je občina namenila denar za turistični razvoj, saj naj bi v zadnjih štirih letih v te namene iz igralniških koncesij pridobili kar 20 milijonov evrov. Odgovor pričakuje do druge obravnave proračuna.

Drugo branje proračuna naj bi svetniki opravili na redni seji 17. decembra.

Svetniki so danes imenovali tudi novega v. d. direktorja Goriškega muzeja. Slednji je bil po smrt Matjaža Breclja brez vodstva, prejšnji direktor pa ni imenoval niti svojega pomočnika. Tako je novogoriški župan poiskal primernega kandidata za začasno vodstvo muzeja kar znotraj občinske uprave - delo je prevzel Vladimir Peruničič in ga bo opravljal do izbire novega direktorja oziroma za največ leto dni.

Arčon pa je povedal še, da nameravajo razpis za novega direktorja Goriškega muzeja objaviti še do konca letošnjega leta.

STA


Najbolj brano