Propadlo družbo SGP Gorica preiskujejo kriminalisti

Preiskava poteka, a še ni jasno, ali bo na kateremkoli slovenskem tožilstvu kdaj napisana obtožnica zoper vpletene v zadevo SGP Gorica. Eno poizvedovanje policistov se je že končalo z ugotovitvijo, da suma kaznivega dejanja ni. Ker se je podjetje še pred začetkom likvidacije preselilo v Ljubljano in so imele projektne družbe, ki so jih ustanavljali zadnji lastniki, sedež v Budni vasi pri Šentjanžu, se preiskovalne dejavnosti dogajajo zunaj Primorske.

Ljubljanski kriminalisti so delo v SGP Gorica že končali, postopek na novomeški upravi pa še teče.  Foto: Leo Caharija
Ljubljanski kriminalisti so delo v SGP Gorica že končali, postopek na novomeški upravi pa še teče.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, LJUBLJANA, NOVO MESTO > Na novogoriškem okrožnem državnem tožilstvu ne vodijo nobene zadeve, ki bi bila povezana z domnevnim oškodovanjem podjetja SGP Gorica. Sled od neuradnih podatkov o tem, da se kriminalisti s propadlim novogoriškim podjetjem vendarle ukvarjajo, vodi v Ljubljano in Novo mesto.

Ker nekateri postopki še niso zaključeni in preiskovalci poleg interesa preiskav ščitijo tudi zasebnost osumljencev, prav veliko podatkov o tem, katere domnevno sporne dejavnosti so ali so bile pod drobnogledom policije, še niso znane.

V Ljubljani se je preiskovanje končalo v slepi ulici. “Policijska uprava Ljubljana je na podlagi zahteve specializiranega državnega tožilstva že v letih 2012 in 2013 vodila predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper gospodarstvo, in sicer na škodo omenjenega podjetja,” na PU Ljubljana pojasnjuje Nataša Pučko. Ker na podlagi zbranih obvestil niso našli podlage za kazensko ovadbo, so na tožilstvo poslali le poročilo, še pravi Pučkova. “Zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov, vam o vpletenosti fizičnih oseb ne moremo podajati informacij,” še dodaja.

V Novem mestu postopki še niso zaključeni, na tamkajšnji policijski upravi pojasnjuje Alenka Drenik:“Vodimo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper gospodarstvo na škodo omenjenega podjetja. Predkazenski postopek še ni zaključen, zato vam več informacij ne moremo posredovati.” Novomeški policisti bodo o ugotovitvah seznanili tožilstvo. In kaj bi lahko bilo spornega v delovanju odgovornih oseb pri vodenju SGP Gorica?

Podjetja po tekočem traku

Propadanje nekdanjega novogoriškega paradnega konja ima več faz. Začetek dogajanja sega v leto 2007, ko sta vodenje podjetja prevzela Miha Šegula kot direktor in Janez Artič kot predsednik nadzornega sveta. Zastopala sta družbo Pozicija, ki je kupila večinski delež v družbi.

Ko je družba SGP Gorica dobila novega lastnika, je imel spor o lastništvu številnih zemljišč v Novi Gorici že jasno začrtane obrise, saj se je z mestno občino na to temo pogovarjal že prejšnji direktor Gabrijel Humar. Le nekaj mesecev po imenovanju pa je novo vodstvo zaostrilo pogoje in razburkalo vode s predlogom, da mu občina v zameno za sporne površine da elitno zemljišče med Kidričevo in Ulico Gradnikove brigade.

Tako so se začele zasedbe parkirišč in garažnih hiš, izsiljevanje, izmikanje in živčna vojna, ki so se končali šele v letu 2013, s poravnavo z mestno občino.

Že v tem obdobju je SGP kot po tekočem traku ustanavljal projektne družbe. Z imeni so se lastniki norčevali iz takratnih nosilcev občinske politike. Rodili so se Elfira, PH Bazen, PH Miška in Park Mirko in druga podjetja. Nekatera so imela sedež v Budni vasi pri Šentjanžu. Lastniška zmešnjava, v kateri so podjetja na različne načine povezana med seboj, je nazadnje povzročila, da je večina denarja iz poravnave pristala na računu družbe iz Delawarea v ZDA, SGP pa ni dobil ničesar.

Nekdanji direktor SGP Gorica Miha Šegula je bil pred časom obtožen, da je pri pridobitvi kredita preslepil Abanko. Na novogoriškem sodišču so ga oprostili zaradi pomanjkanja dokazov.

Likvidacija ali stečaj

Na ljubljanskem sodišču so pred leti zavrnili zahtevo za stečaj SGP Gorica. Takrat jo je vložil odvetnik Emil Mozetič, ki danes ni zainteresiran za pogovor z novinarji, so nam povedali v njegovi pisarni. Tako se je začela redna likvidacija podjetja, postopek brez upniškega odbora in stečajnega senata, v katerem je imel likvidacijski upravitelj, prejšnji predsednik nadzornega sveta, povsem proste roke. Na koncu je družbo SGP Gorica vendarle doletel stečaj. V katerem upravitelj nima le težav z dvomljivo stečajno maso, ampak tudi z ugotavljanjem, kaj se je pravzaprav dogajalo v zapleteni poslovni zgodovini družbe SGP Gorica.

VESNA HUMAR


Najbolj brano