Promise ponovno na mukotrpno pot?

Slovenija za zdaj nima nikakršnih uradnih informacij o zapletu, zaradi katerega 16-letna deklica Promise ni smela odpotovati iz Lagosa proti Kairu, od koder bi pot nadaljevala proti Sloveniji, kjer jo čakata mama in mamin slovenski mož.

Promise (levo) s sestrično ostaja v Nigeriji in upa na snidenje z mamo in Miranom. Foto: Leo Caharija
Promise (levo) s sestrično ostaja v Nigeriji in upa na snidenje z mamo in Miranom. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Zvezna republika Nigerija izvaja svoj migracijski režim v polni suverenosti, zato njihovih postopkov ne moremo komentirati niti nanje vplivati. Ministrstvo za zunanje zadeve v zadevi tudi ni prejelo nobenega dokumenta, na katerega bi se s tem v zvezi lahko odzvalo,” so nam včeraj na naše vprašanje, kaj lahko stori Slovenija za prihod deklice Promise, odgovorili z zunanjega ministrstva.

Kot smo poročali, je 16-letna nigerijska deklica na letališču v Lagosu s spremljevalcem že čakala na polet proti Kairu, kjer bi ji na slovenskem veleposlaništvu uredili vse potrebno za prihod v Slovenijo. V Novi Gorici jo namreč čakata mama Sandra Amos in njen mož Miran Vodopivec. Poročila sta se pred dvema letoma in v tem času premagala dolgo vrsto ovir do dovoljenja za odhod deklice iz Nigerije. Toda organi v Lagosu ji niso dovolili vkrcanja na letalo.

S Sandro Amos in z Miranom Vodopivcem smo se pogovarjali tudi včeraj. Oba sta strta. “Vsak dan se s Promise slišiva. Hčerkica je obupana, žalostna, hoče k svoji mami,” nam je prizadeto povedala Sandra. Zaskrbljenost je toliko večja zaradi nevarnih razmer v Nigeriji. Deklica ne more več v šolo, saj so jo zaradi predvidene selitve v Slovenijo iz nje izpisali. Miran Vodopivec se je medtem na Srednji ekonomski in trgovski šoli v Novi Gorici dogovoril za vpis z enoletnim programom prilagajanja na zanjo nove razmere in za učenje slovenščine.

Zakonca nimata nikakršnih informacij o pravih razlogih za preprečitev poti v Slovenijo. Miran meni, da gre morda za tihi migracijski dogovor med Nigerijo in Egiptom, zato upa na posredovanje naše države v Kairu. Boji se, da bo treba ponovno čez vse mukotrpne ovire. DAVORIN KORON


Najbolj brano