Promise ne sme v Slovenijo

Ko je že vse kazalo, da bo po več kot dveh letih prizadevanj 16-letna Promise včeraj vendarle lahko krenila iz Nigerije proti Sloveniji, kjer jo v Novi Gorici pričakujeta mama in njen mož, se je zalomilo. Po številnih birokratskih ovirah so ji zadnjo postavili v domovini.

Somalijska deklica je naposled le s svojo družino v Mariboru, na podobno trnovo pot pa se zdaj podaja tudi nigerijsko dekle, ki se ne more pridružiti mami v Novi Gorici. (fotografija je simbolična)
Somalijska deklica je naposled le s svojo družino v Mariboru, na podobno trnovo pot pa se zdaj podaja tudi nigerijsko dekle, ki se ne more pridružiti mami v Novi Gorici. (fotografija je simbolična) 

NOVA GORICA > Zgodba spominja na primer 14-letne somalijske deklice Fajse, ki so ji slovenske oblasti pred kratkim naposled omogočile srečno združitev s sestrino družino v Mariboru. 16-letna Promise, ki je rojstni dan praznovala 13. marca, bi morala danes poleteti iz Nigerije proti Kairu, vmesnemu postanku na poti proti Sloveniji, kjer v Novi Gorici s svojim slovenskim možem živi njena mama Sandra Amos.

“Vse je kazalo na srečni razplet,” je razočaran Miran Vodopivec iz Nove Gorice. “Promise naj bi danes s spremstvom poletela iz Lagosa proti Kairu, kjer naj bi jo pričakal. S sorodnikom, ki jo je spremljal, pa sta nam sporočila, da sta na letališču že čakala na let, ko so jima možje v uniformah preprečili vstop na letalo. Menda s pojasnilom, da je predsednik zaradi bližnjih volitev v državi z dekretom prepovedal izhod iz države vsem državljanom, mlajšim od 40 let,” nam je včeraj povedal naš sogovornik. Razočaranje v nigerijsko-slovenski družini je po tako mukotrpni poti do obetavnega cilja veliko.

Miran Vodopivec iz Nove Gorice in Sandra Amos iz nigerijskega mesta Ibado sta se poročila pred dobrima dvema letoma. Promise je očeta izgubila, ko je bila stara leto dni in Sandra je pred osmimi leti za kruhom odpotovala v Evropo. Za hčerko je medtem skrbela njena sestra. Konec leta 2012 sta začela urejati dokumente za prihod Promise v Slovenijo. Poti so ju vodile od upravne enote v Novi Gorici prek slovenskega zunanjega ministrstva do veleposlaništva Egipta v Ljubljani, ki zastopa tudi interese Nigerije.

Lani poleti je Sandra Amos v zvezi s tem odpotovala v Nigerijo. Birokracija je zahtevala vedno nove dokumente in dokazila, ki jih je bilo treba še dopolnjevati in prevajati. Na koncu egiptovsko veleposlaništvo materi ni izdalo vizuma za vstop v Egipt, kjer naj bi pričakala hčer. Dobil pa ga je Miran Vodopivec, ki je potem kupil letalske vozovnice in rezerviral bivanje v hotelu v Kairu. Denar za letalske vozovnice (kupljeno je že imela tudi Sandra Amos) je verjetno izgubljen, Sandra in Miran pa sta zaskrbljena predvsem zaradi negotovosti.

“Glede na to, da gre za usodo matere in hčere, se sprašujem, ali je bilo res potrebne toliko birokracije tudi na naši strani. Če bi šlo le malo hitreje, bi bila Promise čez nekaj dni med nami, saj bi se izognili tistemu dekretu v Nigeriji, ki je Promise ustavil na poti v novi dom,” je razočaran Miran Vodopivec. Vprašanja smo naslovili tudi na slovensko zunanje ministrstvo, odgovore še pričakujemo.

DAVORIN KORON


Najbolj brano