Promise na poti v Slovenijo

Kot kaže, se srečno razpleta zgodba 16-letne deklice Promise, ki se bo iz rodne Nigerije končno preselila k mami in njenemu možu v Novi Gorici.

Promise (na fotografiji levo) naj bi se končno preselila v 
Slovenijo.
Promise (na fotografiji levo) naj bi se končno preselila v Slovenijo. 

NOVA GORICA, KAIRO > > Miran Vodopivec, mož dekličine matere Sandre Amos, je bil, ko smo ga poklicali po telefonu, v Kairu. Kot nam je na kratko povedal, ureja na nigerijskem veleposlaništvu še zadnje formalnosti. “Deklica je z nami v Kairu. Še vedno se srečujemo z velikimi administrativnimi težavami, a upamo, da se bo vse srečno izteklo.”

Kot smo poročali, sta Miran Vodopivec iz Nove Gorice in Sandra Amos iz nigerijskega mesta Ibado, začela postopek za prihod Promise v Slovenijo pred dobrima dvema letoma, ko sta se poročila. Prebrodila sta vrsto administrativnih ovir in 20. aprila letos je z odraslim spremljevalcem na letališču v Lagosu čakala na polet proti Kairu, kjer jo je pričakoval Miran Vodopivec. Od tam naj bi poletela v Slovenijo. Toda organi v Lagosu so deklici in spremljevalcu odhod preprečili, kar naj bi bilo povezano z razmerami v času predsedniških volitev v Nigeriji. Pred kratkim se je tja odpravila Sandra Amos in, kot kaže, uspela urediti dovoljenje za odhod hčerke iz države.

Promise je očeta izgubila, ko je bila stara leto dni in Sandra je pred osmimi leti za kruhom odpotovala v Evropo. Za hčerko je medtem skrbela njena sestra z družino. Konec leta 2012 sta z možem Miranom začela urejati dokumente za prihod Promise v Slovenijo. Poti so ju vodile od upravne enote v Novi Gorici prek slovenskega zunanjega ministrstva do veleposlaništva Egipta v Ljubljani, ki zastopa tudi interese Nigerije.

DK


Najbolj brano