Projekt jih je še bolj povezal

Ljubezen po slovenskoje komedija, s katero so ajdovski pumovci nasmejali občinstvo, sebi in drugim pa dokazali, kaj zmorejo s skupnimi močmi.

Pumovci so pokazali, kaj vse zmorejo in znajo s  skupnimi močmi Foto: Alenka Tratnik
Pumovci so pokazali, kaj vse zmorejo in znajo s skupnimi močmi Foto: Alenka Tratnik

> AJDOVŠČINA > Program Projektno učenje za mlajše odrasle v Ajdovščini poteka že 15 let. Izvaja ga Ljudska univerza Ajdovščina (LUA), denar prispevata Evropski socialni sklad in zavod za zaposlovanje, ki mlade tudi usmerja v program. V ajdovsko enoto se vključujejo mladi iz Vipavske doline, Idrijskega in okoliških krajev. Po besedah v. d. direktorice LUA Bože Bolčina je PUM postal prepoznaven in priznan preventivni program za mlade, ki so izključeni iz rednega šolskega programa ali pa potrebujejo le več pomoči pri učenju in spodbud pri odločitvi o nadaljevanju šolanja.

Ajdovski pumovci so se v preteklosti izkazali z izbirnimi projekti, s katerimi so nadgradili vsakodnevno delo in druženje. Skupina, v kateri je trenutno 18 udeležencev, je ob pomoči mentorske ekipe, ki jo vodi Anja Jamšek Furlan, pripravila komedijo Ljubezen po slovensko. V njej se zapleti vrstijo, glavne osebe karikirajo aktualnost, polno zavisti, spletk in predsodkov, a na koncu seveda zmaga ljubezen. Predstava je avtorsko delo celotne ekipe, ki se je preizkusila tako v piljenju dialogov po zamisli Metke Samec in Anje Jamšek Furlan kot v postavitvi scene in režiji. Ajda Hain, Marijan Marošević, Igor Kemper, Lori Kompara, Mojca Ferjančič, Andreja Marolt, Robert Premrl, Neža Batič, Snježana Savić, Uroš Hladnik, Nives Susmel, Jordan Jose Sosa Batista, Neli Furlan, Naser Gashi, Metka Samec in Anja Jamšek Furlan so se odlično odrezali tudi na odru. Kljub dvema mesecema napornega dela je bila izkušnja zanimiva, so povedali po predstavi. “Skupina se je še bolj povezala, predvsem pa smo dobili spodbudo, da pokažemo, kaj zmoremo, kaj smo se naučili v življenju in v pumu,” je povedal Marijan Marošević. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano