Priznanji Primorski um Zali Jenko Pražnikar in Samu Staniču

Letošnji priznanji Primorski um sta prejela dr. Zala Jenko Pražnikar z Univerze na Primorskem in dr. Samo Stanič z Univerze v Novi Gorici. Prva preučuje biokemične procese v celicah, drugi pa raziskuje več pojavov, enega tudi primorskega - burjo.

Letošnji priznanji Primorski um sta prejela dr. Zala Jenko Pražnikar  in dr. Samo Stanič.  Foto: Leo Caharija
Letošnji priznanji Primorski um sta prejela dr. Zala Jenko Pražnikar in dr. Samo Stanič.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Strast, zagnanost, vztrajnost niso samo lastnosti uspešnih menedžerjev, ampak so tudi sestavine za uspešno raziskovalno delo. Tega se dobro zavedata tudi dr. Zala Jenko Pražnikar s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, ki je docentka za področje biokemije, in dr. Samo Stanič, dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici.

Vsrkavanje novega znanja je veliko laže, če snov do študentov pride na zanimiv in preprost način. Dr. Zala Jenko Pražnikar študentom poskuša na takšen način približati biokemijske procese v celicah. Odlikuje jo želja po znanju in raziskovanju, sposobnost povezovanja različnih znanj, pa tudi pozitivna energija in veselja do dela.

Podobno velja tudi za prof. dr. Sama Staniča, ki vodi tudi Center za raziskave atmosfere. Zadovoljen je, da dela v Ajdovščini, tako je tako rekoč vsak dan na terenu. Med glavna področja njegovega raziskovalnega dela namreč sodi tudi proučevanje burje, raziskuje pa tudi kozmične žarke ekstremnih energij in daljinsko zaznavanje procesov v ozračju. Njegova strast do raziskovalnega dela se je prelila tudi v soavtorstvo več kot 500 znanstvenih člankov. Kot dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje si prizadeva vzpodbuditi zanimanje za študij fizike. SR


Najbolj brano