Prizadevni mladi bi radi na planoto privabili več turistov

V spletu nesrečnih okoliščin, ko smučišče na Kaninu ne deluje in na Bovškem nimajo dovolj snega, je te dni v Posočju možno smučati le na majhnem, toda prijaznem smučišču Suše na Šentviški planoti v bližini Ponikev. Prizadevni domačini, ki bi radi naredili planoto turistično bolj prepoznavno, pa pripravljajo kolesarski vodnik po 40 kilometrov razpredenih poti.

Na nezahtevnem smučišču Suše mnogo otrok  po pouku  uživa na snegu.
Na nezahtevnem smučišču Suše mnogo otrok po pouku uživa na snegu.  

ŠENTVIŠKA PLANOTA > Približno 40 centimetrov debela snežna odeja, ki v mrzlih dneh ne kopni, omogoča smučanje na majhnem smučišču z 270 metrov dolgo vlečnico. S prostovoljnim delom za smučišče skrbijo člani smučarsko skakalnega kluba, ki napovedujejo, da bodo v času šolskih počitnic organizirali tudi smučarske tečaje. V dolini pod smučiščem so uredili dva kilometra tekaške proge. Predsednik kluba Gabriel Hvala se veseli množičnega obiska družin s planote in iz doline: “Med prazniki smo delali od 9. do 17. ure, tu se je gnetlo otrok. Med delavniki pa obratujemo od 14.30 do 17. ure.” Kot pravi, v teh mrzlih dneh delajo tudi umetni sneg, in upati je, da bo smučišče še dolgo obratovalo, saj je kot nalašč za popoldansko rekreacijo.

Pohod privabil več kot 300 ljudi

Na Šentviški planoti so v snegu ob prvi letošnji polni luni pripravili tradicionalni pohod na 974 metrov visok Črvov vrh. Približno 300 pohodnikov iz vse Slovenije je ob zvokih harmonike gazilo poldrugo uro, na vrhu jih je pričakal ognjemet, ob sestopu pa so pri lovski koči zaplesali. Črvov vrh z urejenim platojem in zemljevidom, s pomočjo katerega je mogoče prepoznati okoliške gore, je vse leto priljubljena točka pohodnikov. Letno se nanj povzpne mnogo turistov. Po oceni turističnega društva Šentviška planota, ki nočni pohod organizira, jih je vsako leto več tisoč. Za številne domačine je priljubljen cilj rekreativnega teka. Ni jih malo, ki nanj tečejo vsak dan.

Črvov vrh je sicer le ena od številnih privlačnosti Planote. Marijina cerkev na Ponikvah je z odlokom občine Tolmin razglašena za kulturni spomenik in edino večje delo arhitekta Jožeta Plečnika na Primorskem. Obnovljeni lesena kašča na Pečinah in mlin ter žaga pod vasjo Daber so etnološki spomeniki, ki pričajo o življenju nekoč in o iznajdljivosti ljudi. Dele za mlin in mlinsko kolo so izdelali kar iz ostankov orožja in vojaške opreme iz prve svetovne vojne. Med naravnimi znamenitostmi kraške planote izstopa soteska potoka Kostanjevec.

Množica poti za kolesarjenje

Razgiban teren, prepreden z množico cest in poti, vse leto vabi pohodnike in kolesarje. Na voljo je več kot 40 kilometrov urejenih in označenih poti za bolj in manj zahtevne športnike. “V pripravi sta zgibanka in vodnik za kolesarje. Zgibanka nastaja v sodelovanju z LTO Sotočje, vodnik pa delamo kar sami, “ pravi članica turističnega društva Tina Jeklin, ki dodaja, da se je v društvu povezala skupina desetih mladih ljudi, ki jim je veliko do tega, da bi planota postala turistično bolj prepoznavna.

Možnosti je veliko, le podjetniški duh manjka. Potresno obnovljena nekdanja osnovna šola čaka na podjetnika, ki bi v njej uredil gostišče z izposojo koles. Kot pravi Jeklinova, domačini kolesarje zdaj vabijo tudi tako, da za organizirane skupine odstopijo svoja kolesa. Med mladimi pa je Šentviška planota najbolj poznana po dobrodelnemu festivalu Gora Rocka.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano