Prišli v upanju, da bodo pet minut žlahtni

“Od začetka tedna, ko smo po facebooku, s plakati in drugače obelodanili, da bo danes avdicija za nadaljevanko, se je vest izjemno razširila. Prejeli smo tudi številne telefonske klice, predvsem mladostnikov, pa tudi starih staršev, ki so spraševali, ali lahko pripeljejo svoje vnuke.” Tako nam je Mateja Drnovšček iz briškega zavoda za turizem danes razložila, kaj v Brdih in širše “povzroča” nadaljevanka Ena žlahtna štorija in vse, kar je tam povezano z njo.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Med slikovitimi griči, kjer se zgodba odvija, že snemajo glavnino prizorov na prostem za drugo sezono TV serije in danes je do 18. ure tam avdicija za izbor statistov za delo v Brdih. Po pričakovanjih je bil naval tistih, ki bi se radi vsaj za trenutek videli na televiziji, ogromen.

Nobena prijava ni bila potrebna, nam je povedal Barbara Turk iz produkcijske skupine Mangart, ki za Planet TV snema nadaljevanko v goriški govorici. Le obrnili so se na briški zavod za turizem za pomoč ter prinesli plakate, nakar sta zavod in TIC poskrbela za informiranje. “Tudi mi si nismo predstavljali takšnega odziva,” je glede na to, kar je vedela pred avdicijo, povedala Turkova.

In bilo jih je dosti, kar nekaj sto. “Pri šolarjih je morda tako zato, ker je tisti, ki je kot statist že nastopil v nadaljevanki, potem bil faca,”si en vidik pojava razlaga Drnovščkova, ki je poudarila, da je napoved izbora “vžgala” zlasti med pubertetniki. Njih in ostale, željne pet minut slave, so producenti popoldne čakali na sedežu Občine Brda, kjer pa potem ni bilo kratkih nastopov in komisije, kot bi si laik predstavljal avdicijo.

Ker so z njo iskali statiste, so v Mangartu le fotografirali prispele ter zbrali njihove podatke. Nastal je nabor možnih “igralcev”, med katerimi bodo lahko po potrebi izbirali avtorji nadaljevanke. “Težko vam zdaj povem, koliko ljudi bomo potrebovali ter kakšne like, ker se scenarij še piše. Sproti se bo videlo,” je pojasnila Turkova. Gotovo je po njenih besedah le, da bo v drugi sezoni Štorije s 60 nadaljevanji nastopilo več statistov kot v prvi, ko jih je bilo približno sto.

“Doslej smo delali z eno skupino ljudi, ki so se na ekranu pojavili večkrat, zdaj bi radi to razširili, ker ne vemo niti, kaj nas čaka v scenariju,” je razložila Turkova. Prav pridejo osebe obeh spolov vseh starosti. Pravi tudi, da posamezen statist praviloma nastopi v enem delu serije in nekateri v več, a koga med danes fotografiranimi to čaka, bo izvedel, ko bo poklican.

“Statisti ne obogatijo na ta račun,” se je na koncu Turkova izmuznila vprašanju, koliko bodo srečni izbranci plačani na uro. S tem je potrdila predvidevanje, da to ni podatek za javnost, enako kot je za zdaj zaupno tudi, kdaj letos bodo štorijo iz Brd spet predvajali na Planet TV. In enako je varovana igralska zasedba. “Za zdaj ostaja približno enaka,” je sogovornica zgolj vzbudila radovednost.AS


Najbolj brano