Primorski tehnološki park bo ponovno nagrajeval inovativne ideje mladih

Primorski tehnološki park že deseto leto pripravlja tekmovanje mladih inovatorjev POPRI, letos pa ga prvič širi na območje celotne Slovenije. Mladi se lahko do 23. marca prijavijo z inovativno idejo, ki mora reševati konkreten problem ljudi ali družbe, so zapisali v razpisu.

Primorski tehnološki park že deseto leto pripravlja tekmovanje mladih inovatorjev POPRI, letos pa ga prvič širi na območje celotne Slovenije. Foto: Alenka Ožbot
Primorski tehnološki park že deseto leto pripravlja tekmovanje mladih inovatorjev POPRI, letos pa ga prvič širi na območje celotne Slovenije. Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA >Na tekmovanju, ki je bilo doslej namenjeno mladim iz goriške regije, je doslej sodelovalo več kot 1600 mladih, ki so razvili 650 inovativnih idej, pri tem pa jim je pomagalo 220 mentorjev iz izobraževalnih institucij, podjetij in Primorskega tehnološkega parka.

Tekmovanje je razdeljeno v tri starostne skupine - študente in diplomante, dijake ter osnovnošolce od sedmega do devetega razreda. Za vse udeležence velja pogoj, da še nimajo svojega podjetja.

Poleg širitve na območje celotne Slovenije je novost letošnjega razpisa tudi v tem, da tekmovanje ni več ločeno na inovativne izdelke, raziskovalne naloge in podjetniške ideje, ampak je vse združeno v inovativne podjetniške ideje.

“Vsak, ki ima ideje, je lahko izumitelj, vendar njegovi izumi lahko postanejo inovacije šele takrat, ko jih implementirajo v poslovno okolje. Uspeli so samo tisti izumitelji, ki so znali izpeljati celoten proces od ideje prek razvoja prototipa do prodaje kupcem,” je o razpisu povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh.

Tekmovalci se na POPRI lahko prijavijo z inovativno podjetniško idejo, ki jo opišejo tako, da navedejo problem, ki ga njihova ideja rešuje, predstavijo rešitev za inovativni izdelek ali storitev, opredelijo, kdo so kupci in kako jim bodo rešitev ponujali, ter ocenijo prihodke in stroške.

Rok za prijavo na tekmovanje POPRI je 23. marec. Tekmovalci morajo oddati svoje ideje na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani tekmovanja www.popri.si.

Strokovna komisija bo med prijavljenimi izbrala deset polfinalistov vsake starostne kategorije, ki se bodo 7. aprila osebno predstavili pred komisijo in se potegovali za uvrstitev v finale. Trije finalisti iz vsake kategorije bodo javno predstavljeni na zaključni prireditvi, ki bo 24. aprila v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Takrat bo razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Nagradni sklad znaša 5000 evrov.

STA


Najbolj brano