Priložnost je v izvozu

Ajdovska družba Mlinotest je v letošnjem prvem polletju po nerevidiranih podatkih ustvarila 22,3 milijona evrov prihodkov iz prodaje, kar je odstotek manj kot pred letom dni.

David Nabergoj Foto: Rosana Rijavec
David Nabergoj Foto: Rosana Rijavec

AJDOVŠČINA > Dobiček iz poslovanja je v Mlinotestu znašal 396.000 evrov, čisti dobiček pa 275.000 evrov oziroma štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj pričakuje, da bo letošnje leto za ajdovsko živilsko družbo boljše kot lansko, ki so ga končali z dobrimi 800.000 evrov dobička.

“V letošnjem letu poslujemo nekoliko boljše kot v lanskem, naš poslovni cilj je, da bi konec decembra zabeležili 1,3 milijona evrov čistega dobička, v celotni skupini pa 1,5 milijona evrov,” je Nabergoj povedal po včerajšnji skupščini delničarjev.

Napovedal je ponovne stroškovne korekcije, potrebno bo tudi močno povečati produktivnost v vseh enotah, saj se zavedajo, da je živilska industrija izpostavljena. “Konkurenčni boj na tem področju bo hud in izredno trd, zato želimo podjetje obdržati v dobri kondiciji,” je še povedal Nabergoj.

V Mlinotestu je zaposlenih 730 ljudi, Nabergoj pa ob napovedovanju nižanja stroškov in večanju produktivnosti ne napoveduje novih zaposlitev. Do racionalizacij naj bi prišlo prav na vseh področjih, tudi pri stroških dela, vendar odpuščanj ne bo.

Svojo priložnost ob večji produktivnosti zato Mlinotest išče v izvozu, ki se povečuje zlasti na področju pekarskih izdelkov. Izvoz se povečuje tudi letos, in sicer kar za 18 odstotkov glede na lansko leto: “Zamrznjene krofe izvažamo v Nemčijo, zamrznjene pekarske izdelke v sosednjo Italijo in Nemčijo. Imamo prostih še kar nekaj zmogljivosti, z novimi investicijami pa bomo te zmogljivosti še povečali. Evropski trg zamrznjenih pekarskih izdelkov je velik za pet milijonov ton, zato je dovolj priložnosti tudi za nas,” je povedal Nabergoj.

Letos bodo v Mlinotestu za nove investicije namenili 1,5 milijona evrov. Na včerajšnji skupščini so potrdili vse predlagane sklepe, tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu. STA


Najbolj brano