Prijazni tako kolesarjem kot tudi pohodnikom

Ajdovski mladinski hotel vstopa v poletno sezono kot kolesarjem in pohodnikom prijazen turistični objekt. Trenutno sprejemajo rezervacije za september in oktober, najave za zdaj obetajo boljšo sezono od lanske.

Ajdovski hostel je tudi uradno kolesarjem in pohodnikom 
prijazen turistični objekt. Foto: Alenka Tratnik
Ajdovski hostel je tudi uradno kolesarjem in pohodnikom prijazen turistični objekt. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V mladinskem centru in hotelu Hiša mladih so pred glavno turistično sezono dokaj optimistični. Trenutne najave obetajo, da bo hostel čez poletje bolje zaseden kot prejšnja leta, rezervacije sprejemajo že za september in oktober. Mladinski hotel je odprt peto leto, v večposteljnih sobah ima skupaj na voljo 50 postelj. V povprečju imajo dnev-no zasedenih deset postelj.

V sosednji Novi Gorici med počitnicam odpreta vrata dva mladinska hotela, saj temu namenijo ležišča za dijake in študente v dijaškem domu ter v domu Presta. V drugem, kjer so s to dejavnostjo začeli lani, računajo v prvi vrsti na dnevne goste. Koliko bodo polni, je odvisno tudi od dogodkov, ki so na sporedu v Novi Gorici in okolici. Ponujajo 52 ležišč v eno in dvoposteljnih sobah s skupnimi sanitarijami, sicer pa imajo še osem ležišč v hotelskem delu doma (v štirih sobah), ki je navadno poln med vikendi, praviloma z igralniškimi gosti. Nasprotno pa v dijaškem domu računajo na skupine in do konca julija bo zato zaseden nekje od 30 do 90-odstotno, kar pomeni med 50 in 320 ležišči od skupaj 360, ki jih dom ima v dvo ali triposteljnih sobah ter v peščici enoposteljnih. Kot so povedali v domu, imajo kopico najavljenih skupin. V preteklih dneh so bili pri njih plavalci iz ljubljanskega kluba, sledili so jim oziroma jim bodo kolegi iz Celja, vaterpolisti iz Rima, potem pa pevci, ki nastopajo na festivalu Seghizzi v Gorici in drugi. Dom stavi prav na nočitve skupin iz športnih ali kulturnih društev, od klasičnih turistov ima najavljene skupine Madžarov, ki si prihajajo ogledovat prizorišča soške fronte. Dnevnih gostov pa je le peščica. Ker za prvo polovico avgusta nimajo skupinskih rezervacij, bodo takrat najbrž zaprti, kar sicer ni običajno. AS

Proti krizi in dežju

Po podatkih vodje Hiše mladih Mateja Likarja je v mladinskem hotelu do konca maja prespalo 483 gostov, imeli pa so 1207 nočitev.

V enakem obdobju lani so imeli sicer nekaj več gostov, 559, ki pa so ostali krajši čas, tako da so imeli 1180 nočitev. “Lansko leto je bilo zaradi vremena slabše. Pričakovali smo okoli 3500 nočitev, ustvarili smo jih 3400, kar je še vedno 200 več kot leto prej. Za letos si želimo, da bomo uspeli priti vsaj na lansko številko. Gospodarska kriza se namreč pozna tudi v športnih klubih in ekipah,” pojasnjuje Likar.

Ključno je sodelovanje

Kot minula leta tudi letos ostajajo na prvem mestu organizirane skupine, zlasti športne. Pomembna skupina gostov so kolesarji in pohodniki. Ajdovski hostel je lani dobil certifikat za kolesarjem prijazen turistični objekt in prav zanje pripravil več turističnih produktov.

V hostlu si je mogoče izposoditi kolesa, ki so na voljo tako domačinom kot gostom. V kratkem pa bodo uradno postali tudi pohodnikom prijazen turistični objekt.

“Možnosti je še veliko, a brez povezovanja ponudnikov in raznovrstne ponudbe ne bo šlo. Mi smo samo en člen v tej verigi in se trudimo v okviru naših zmožnosti,” razmišlja Likar.

Pomemben delež nočitev ustvarijo gostje iz mladinskih organizacij z izvedbo delovnih vikendov, pa tudi podjetja, ki v mladinskem hotelu čez vse leto pripravljajo različne seminarje, delavnice in konference. “Sodelujemo tudi s kulturnimi in drugimi društvi iz domačega okolja, ki svoje goste čedalje pogosteje napotijo k nam, seveda prihajajo tudi individualni gostje,” še dodaja Likar.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano