Prihodnje leto morda pod streho

Letošnja poletna sezona je bila po številu kopalcev na novogoriškem mestnem bazenu rekordna, saj ga je obiskalo več kot 36.000 ljudi. V zadnjih letih prihaja vse več obiskovalcev iz sosednje Italije. Novogoričani pa že nestrpno čakajo, kdaj bo občina začela graditi pokriti 25-metrski bazen. Letos zanj pridobivajo dokumentacijo.

Letošnja sezona na mestnem kopališču je po številu obiskovalcev rekordna. Polovica jih je prišla z druge strani 
meje.  Foto: Veronika Kravos
Letošnja sezona na mestnem kopališču je po številu obiskovalcev rekordna. Polovica jih je prišla z druge strani meje.  Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA > Če je bilo v lanski kopalni sezoni na mestnem kopališču predvsem zaradi kislega vremena manj kopalcev kot ponavadi, saj so jih našteli približno 24.000, si lahko v novogoriškem športnem zavodu letos manejo roke. Sončno vreme in visoke temperature, ki so kar dolgo vztrajale, so na kopališče od konca junija privabile več kot 36.000 kopalcev, število pa se bo še za malenkost povečalo, glede na to, da je bazen odprt do nedelje, 13. septembra.

Veliko je tečajnikov in Italijanov

“Julija, ko je bil vročinski val, smo zabeležili več kot 19.000 obiskov, prav tako je julija padel tudi rekord, ko je v enem dnevu na kopališče prišlo 1013 obiskovalcev,” je zadovoljen predsednik Športnega zavoda Nova Gorica Uroš Jug. Prevladovale so družine z otroki, kar precej je bilo tudi rekreativcev. “K nam hodi na priprave veliko klubov iz Slovenije, pa tudi iz tujine. Letos so, na primer, prišli iz Italije, Belgije, Poljske. Ogromno smo imeli tudi tečajev. Julija je bilo samo na tečajih in športnih poletnih varstvih po 200 plavalcev oziroma tečajnikov na dan,” našteva.

Zanimivo je, da je približno polovica vseh kopalcev prišla iz sosednje Italije. “Zadnja leta je število italijanskih kopalcev v porastu,” potrjuje Jug in meni, da gre za splet več okoliščin: kopalna voda v novogoriškem bazenu je zelo kakovostna in tudi higienske razmere so na visoki ravni. “Kakovost vode je med najboljšimi v Sloveniji, smo tudi med najcenejšimi, definitivno pa cenejši kot v sosednji Gorici,” pravi. Italijani se v Novi Gorici lahko kopajo za evro do 1,5 evra na dan ceneje kot v Gorici. Ker so že stalnica, so poleg slovenskih opozoril in obvestil izobesili tudi italijanske prevode.

Vsi čakajo gradnjo pokritega bazena

Ker poletna sezona traja samo tri mesece, obratovalni stroški pa so zelo visoki (od osebja, ki mora biti na bazenu, do ogrevanja oziroma ohlajevanja vode), je seveda dober obisk blagodejen tudi za blagajno športnega zavoda. “Z vstopninami smo dobili približno 90.000 evrov, stroški obratovanja so se pokrili, tako da bo letos celo nekaj malega zaslužka,” pravi Jug. A večjih naložb na poletnem kopališču ni pričakovati. Denarja v blagajni je komaj kaj, že samo zagon pred sezono stane 15.000 evrov, tudi ko je bazen zaprt, je nekaj stroškov.

Na občini pa že dlje časa načrtujejo gradnjo manjšega, pokritega 25-metrskega bazena. Kot najboljša možnost se je pokazal prostor tik ob letnem kopališču v športnem parku. Tam so zdaj teniška igrišča s trdo podlago, ki jih bodo morali umakniti. Občina je skupaj z zavodom za šport o načrtih že lani seznanila uporabnike bazena - vaterpolo in plavalni klub in tiste, ki izvajajo športne vadbe. Zagotovili so, da bodo upoštevali njihove potrebe pri pripravi zasnove. Čeprav bo pokriti bazen bolj namenjen športu, bodo tudi otroci, starejši in invalidi, ki so zdaj redni in množični gostje v malem zimskem bazenu, dobili boljše pogoje.

V občinski upravi so že napovedali, da bodo letos pripravili dokumentacijo, če bo šlo po sreči, pa tudi dobili gradbeno dovoljenje. Bazen pa bi začeli graditi prihodnje leto.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano