Prihodnje leto bodo računi višji

V teh dneh se bodo umaknili gradbinci, ki so od lanskega februarja po Vrtojbi postavljali kanalizacijo v okviru projekta centralne čistilne naprave. Dela končujejo tudi v Šempetru, vsa uporabna dovoljenja so pridobljena. “Za čistilno napravo smo dobili odločbo o poskusnem obratovanju. Do 15. novembra bomo vzpostavili razmere za čiščenje,” napoveduje vodja projekta Mitja Gorjan. Čez leto dni bodo občani začeli čiščenje plačevati.

Najbolj so si oddahnili Vrtojbenci, ki so imeli prekopano vas 
od lanskega februarja.  Foto: Leo Caharija
Najbolj so si oddahnili Vrtojbenci, ki so imeli prekopano vas od lanskega februarja.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER, VRTOJBA > Obsežna obnova kanalizacijskega omrežja in gradnja čistilne naprave za Novo Gorico, Šempeter, Vrtojbo in del mirenske občine, ki traja že poldrugo leto, je končana. To so najbolj nestrpno čakali Vrtojbenci, ki so imeli od lanskega februarja prekopano vas in posledično delne ali popolne zapore glavne ceste.

Cesta je že nekaj časa prevozna, a fini asfalt delavci postavljajo šele v teh dneh. “Dokončalo naj bi se do 1. novembra. Skupen rok za vso kanalizacijo v Novi Gorici, Šempetru in Vrtojbi smo namreč podaljšali do konca oktobra,” pravi vodja projekta Mitja Gorjan iz podjetja Vodovodi in kanalizacija. Ker so imeli čas in možnost, so v Vrtojbi povečali odprtine pokrovov, “da ne bo treba razkopavati ceste, ko se bo stara kanalizacija obnavljala.” Sem pa tja se bodo morda še pojavili delavci, ki bodo odpravljali pomanjkljivosti, a ovir ne bo več.

Eno od vprašanj, ki jih postavljajo občani, je, kdo plača morebitno škodo na objektih zaradi gradnje. Župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk odgovarja, da je to domena izvajalcev: “Izvajalec ima gradbišče zavarovano, če je bila med gradnjo povzročena škoda, bodo oškodovanci to urejali z izvajalcem oziroma zavarovalnico.” Na občini so prejeli tudi zahtevek za odškodnino zaradi oteženega dostopa do nepremičnine. Obligacijski zakon pravi, da če ta nastane pri opravljanju splošno koristne dejavnosti, za katero je dal dovoljenje pristojni organ, je mogoče zahtevati le povrnitev škode, ki presega običajne meje. “Ocenjujemo, da v Šempetru in Vrtojbi ni prišlo do prekoračitve te meje,” odgovarja Turk.

Kmalu bodo normalne razmere imeli tudi na Feiglovi ulici in na Pristavi v Šempetru, kjer je gradnja kanalizacije končana, na cesti je grob asfalt. “Tehnični pregledi so opravljeni, pridobili smo uporabna dovoljenja. Zdaj se samo še dokončuje ulice,” pravi Gorjan. V novembru jih čaka jih še obnova meteorne kanalizacije in dela fekalne v delu Ceste IX. korpusa v Solkanu, kjer so pred kratkim zgradili razbremenilnik, zato so že postavili zaporo ceste.

V čistilno napravo, v kateri so že odpravili pomanjkljivosti, ki jih je pokazal tehnični pregled, in so dobili odločbo o poskusnem obratovanju, so že začeli spuščati odplake iz Šempetra in Vrtojbe. Za zdaj po malem. “Začeli smo vzpostavljati biomaso, torej organizme, ki so namenjeni biološkemu razgrajanju. Potrebujemo približno tri tedne, da se 'primejo'. Razmere za čiščenje bomo vzpostavili do 15. novembra. Obenem se testira oprema,” pojasnjuje Gorjan.

Ker bodo prebivalci Nove Gorice, Šempetra, Vrtojbe in Mirna priključeni na čistilno napravo, se jim bo taksa za obremenjevanje okolja s 55 zmanjšala na pet centov, bodo morali pa plačevati stroške čiščenja in omrežnine. Zaradi tega se bodo zneski na položnicah zagotovo povišali. “Te stroške bomo začeli obračunavati šele z oktobrom prihodnje leto, ko bomo dobili dokončno uporabno dovoljenje za čistilno napravo,” napoveduje Gorjan.

Poskusno obratovanje bo trajalo leto dni, dokončno uporabno dovoljenje pričakujejo 15. oktobra prihodnje leto. V tem času bodo preverjali stroške obratovanja, saj so bili tudi ti eden od kriterijev za izbiro izvajalca. “Če bodo takšni, kot je navedel v prijavi, bo dobil potrdilo o izvedbi,” navaja Gorjan.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano