Pridobitev, ki sega čez meje občin in države

Centralna čistilna naprava za Novo Gorico in okolico, ki poskusno obratuje že več tednov, je zdaj še krščena, potem ko jo je včeraj prišla odpret okoljska ministrica Irena Majcen. Na vrsto pa še pride oživljanje reke Vipave, ki si jo nekateri v prihodnje predstavljajo takšno kot nekdaj: primerno za kopanje.

Čistilno napravo je prišla odpret ministrica Irena Majcen (v ospredju levo, ob “sprehodu” čez most preko enega od čistilnih 
bazenov). Foto: Leo Caharija
Čistilno napravo je prišla odpret ministrica Irena Majcen (v ospredju levo, ob “sprehodu” čez most preko enega od čistilnih bazenov). Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > “Čistilna naprava nas je dolgo zaposlovala, a ko so bile politične odločitve sprejete, smo občine hitro pristopile k projektu.” Tako je šempetrski župan Milan Turk začel včerajšnjo slovesno otvoritev tehnološko dovršenega kompleksa na robu Vrtojbe, pravzaprav na ozemlju šempetrske in hkrati mirnske občine, zaradi česar, je spomnil Turk, so med drugim morali pripraviti enega redkih regionalnih prostorskih načrtov v državi.

V napravo z zmogljivostjo 50.500 populacijskih enot po nadgrajenem kanalizacijskem omrežju pritekajo odplake iz Nove Gorice s primestjem, Šempetra, Vrtojbe, Mirna in Orehovelj, predstavlja pa glavni del projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče. Tega je vodilo novogoriško javno podjetje Vodovodi in kanalizacija, stal je 41 milijonov evrov, pri čemer jih je skoraj 29 prispeval kohezijski sklad EU, in je plod sodelovanja treh sosednjih občin.

Mitja Gorjan je poudaril, da je projekt, ki ga je vodil, edinstven zaradi trojega: ker je celovito obravnaval odvajanje odplak na zajetem območju, ker so ga finančno obvladovali in ker so v čistilno napravo vgradili najsodobnejšo razpoložljivo opremo.

Konec odprtega fekalnega kanala

Cilj vsega skupaj je kajpak čistejše okolje, v prvi vrsti potoka Vrtojbica, ki je “bil doslej med poletji odprt fekalni kanal,” kot se je izrazil mirenski župan Mavricij Humar, in reke Vipave, v katero se omenjeni potok izliva pred Mirnom. “Čeprav ta objekt sprva ni bil namenjen nam, smo na koncu tudi mi dobili nekaj, kar smo dolgo čakali,” je dejal Humar. Med drugim so v Mirnu in Orehovljah v okviru projekta zgradili največ nove kanalizacije (10,5 od 18,7 kilometra), čez Vipavo so postavili most za pešce in kolesarje, ki po besedah župana že služi svojemu namenu, predvsem pa po reki skozi Miren ne tečejo več odplake iz večine gospodinjstev ter podjetij na ožjem Goriškem.

Zato je Humar včeraj ponovil, da je to priložnost za oživitev Vipave, pričakuje pa, da bo v bodoče kaj narejeno tudi za poplavno varnost naselij ob reki.

Veseli so lahko tudi sosedi v Italiji

Tudi ministrica Irena Majcen, ki je dejala, da se podobna slavja ob velikih objektih vrstijo še drugod po Sloveniji, je poudarila, da čiščenje odplak ne prispeva le k ohranjanju narave, ampak tudi k temu, da se ljudje v svojem bivalnem okolju počutijo dobro, in k oživljanju v preteklosti onesnaženih vodotokov. Novogoriški župan Matej Arčon pa je spomnil, da bo konkretni projekt, “za katerega smo ujeli zadnji vlak z denarjem EU za te namene,” imel tudi čezmejne učinke, saj Vipava teče v Italijo in se tam izliva v Sočo. Pristavil pa je še, da naprava čisti tudi odpadne vode iz Grgarja in s Svete Gore.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano