Pridelovalci breskev napovedujejo dobro letino

“Za zdaj kaže dobro. Letina breskev bo presegla lansko po količini in po kakovosti. Izhodiščna cena ostaja enaka, 20 centov za kilogram, pridelovalci pa bodo dobili dodatek, ki je odvisen od prodaje Fructalovih izdelkov pod blagovno znamko vipavska breskev,“ po dogovoru s Fructalom ocenjuje direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc.

Pridelovalci breskev napovedujejo dobro letino. Foto: Leo Caharija
Pridelovalci breskev napovedujejo dobro letino. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Pridelovalci breskev v Vipavski dolini so lahko za zdaj zadovoljni z obeti letošnje letine. Če se v prihodnjih dneh ne zgodi kaj nepredvidenega, bo letina obilnejša od lanske, prve ocene napovedujejo tudi višjo kakovost. Vipavska kmetijska zadruga je s kmeti že začela podpisovati pogodbe in trenutno kaže, da bo odkup precej presegel lansko količino. Odkup se bo predvidoma začel po 20. juliju.

Letos kaže bolje

“Lani smo načrtovali okrog 500 ton breskev, zaradi slabega vremena in gnitja sadja pa smo prišli le do polovice pogodbeno dogovorjene količine. Letos kaže precej bolje. Trenutne razmere so za nasade idealne. Pridelovalci napovedujejo obilen pridelek. Ocenjujemo, da bomo odkupili okrog 600 do 700 ton breskev za industrijsko predelavo.”

Znana je tudi zajamčena izhodiščna cena, ta bo 20 centov za kilogram. Pridelovalci pa lahko pričakujejo dodatek za breskve, ki so sestavni del Fructalovih izdelkov pod blagovno znamko vipavska breskev. Cena zanje bo po napovedih direktorja zadruge do 28 centov za kilogram. Končno plačilo pridelovalcem bo odvisno od prodaje izdelkov z “dodano vrednostjo” na tržišču. V zadrugi sicer še nimajo zadnjega poračuna za lanski letnik, a Bajc ocenjuje, da bo končna cena 23 centov, tu nekje pa so tudi napovedi za letnik 2015.

Nasadov je manj

V zadrugi iščejo poti do kupcev tudi konzumni breskvi. “Za manjši odkup smo se dogovorili s Polavijem, na trg pa jo bomo poskušali umestiti tudi sami,“ napoveduje direktor zadruge. Optimizmu navkljub Bajc opozarja tudi na manj spodbudne podatke.

“Žal v nasadih še vedno čutimo posledice lanskega slabega vremena in gnitja, drevesa še vedno odmirajo. Hkrati se zaradi številnih bolezni nadaljuje trend zmanjševanja breskovih nasadov. Ljudje se odmikajo od koščičarjev, ki so bili nekdaj značilnost doline. Zdaj raje sadijo kivi in kaki.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano