Pri njih je prav vsak dobrodošel

V Vipavi so pred petimi leti začeli snovati medgeneracijski center pod okriljem Slovenske filantropije, Hiša Sadeži družbe Vipava pa je vrata odprla konec januarja leta 2013. V štirih letih se je v programe vključilo več kot 120 prostovoljcev vseh starosti. Samo lani so opravili skoraj tisoč prostovoljnih ur.

Ob praznovanju so prostovoljcem  Hiše Sadeži Družbe Vipava 
podelili priznanja. Foto: Hiša Sadeži Družbe Vipava
Ob praznovanju so prostovoljcem Hiše Sadeži Družbe Vipava podelili priznanja. Foto: Hiša Sadeži Družbe Vipava

VIPAVA > Za vzpostavitev medgeneracijskega centra so si še posebej prizadevali v Društvu upokojencev Vipava, priložnost pa se je ponudila v pobudi Slovenske filantropije, ki je podoben center že pred tem vzpostavila v Murski Soboti. Pobudi je prisluhnila tudi Občina Vipava, ki je združenju oddala v najem prostore v stari šoli. Ti so danes že skoraj pretesni za vse dejavnosti.

Kot je ob obletnici Hiše Sadeži družbe pojasnil vodja programov v centru Dejan Štemberger, imajo približno deset rednih delavnic, med njimi šiviljski krožek, igranje kitare, osnove računalništva, krožka italijanščine in nemščine in različne vodene vadbe za zdravo življenje. “Imamo tudi občasna predavanja in delavnice. Naši prostovoljci nudijo učno pomoč osnovnošolcem in srednješolcem, med počitnicami izvajamo tabore s prostočasnimi aktivnostmi, v sodelovanju z osnovno šolo pripravljamo delavnice za tehnične dneve, sodelujemo tudi z vrtcem, Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava in s Centrom Pristan.”

Vse to je mogoče le ob pomoči prostovoljcev. To so osnovnošolci, dijaki, brezposelni, upokojenci. Štemberger je prepričan, da številke potrjujejo, da je bila odločitev za odprtje medgeneracijskega centra v Vipavi pravilna. “Gledamo pa naprej. Veseli bomo novih prostovoljcev, idej in pobud. Nadgraditi želimo prostovoljski servis, ki se je pokazal kot dobra oblika pomoči socialno ogroženim. Naša ekipa je lani opravila več kot 300 prostovoljnih ur, potrebe v okolju so velike, a bi potrebovali več prostovoljcev.”

O tem, kako naprej, je ob praznovanju rojstnega dne vipavske Hiše Sadeži družbe, ki se ga je udeležil tudi župan Ivan Princes, razmišljala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak: “V medgeneracijske centre želimo vključiti še več programov, ki poudarjajo medkulturnost in solidarnost. Želimo, da so naši programi prepoznani po odprtosti, da je vsak dobrodošel in da lahko pri nas stori kaj zase in za druge. Lahko postane prostovoljec, lahko si širi socialno mrežo. Mi pa se bomo potrudili, da bomo odgovarjali potrebam lokalne skupnosti.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano