Pr'farske klekljarice so zavržen džins obogatile s čipkami

Take smo je razstava, ki so jo ob pr'farskem prazniku minulo soboto odprle domače klekljarice. V “kavbojskem” okolju, ki so ga s pomočjo florista pričarale v stari osnovni šoli, so postavile na ogled s čipkami oživljena oblačila in dodatke iz džinsa.

Idrijske klekljarice so džins kombinirale s senom.   Foto: Saša Dragoš
Idrijske klekljarice so džins kombinirale s senom.  Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > Osma letna, letos pa že druga razstava tukajšnje sekcije idrijskega društva klekljaric streže z vonjem po senu. Med njim se nasmihajo oblačila in vsemogoči dodatki iz zavrženega, a z dodano čipko v vsakdanjo nošnjo vrnjenega džinsa.

Brezčasni džins sicer izvira iz pristaniške Genove, prvo blago zanj so proizvajali v francoskem de Nimu, a je resnično zaslovel šele, ko so ga uporabljali preseljeni Evropejci na širnih ameriških farmah in tovarnah. Od tod je zašel v filme - kavbojke - in kot sprva trpežno kmečko in delavsko oblačilo že zdavnaj zakorakal po višjih modnih stopnicah. Torej je bil za kreatorko čipkarske šole Idrija Majo Svetlik in 20 pr'farskih klekljaric odgovor na vprašanje, ali čipke sodijo na džins, odločno pritrdilen.

Ker je to že njihova druga letošnja razstava (odličen razstavni zgodovinski prikaz filometrike je pravkar na poti na razstavo v hrvaško Lepoglavo), so morale hitro klekljati, šivati in prilagajati oblačila. Pobrskale so po omarah. Sebe in zlasti vnuke pa so vprašale, kako naj obogatijo pozabljene kavbojske kose oblačil, da jih bodo radi ponovno oblekli. Nastalo je več deset hlač, jaken, dodatkov, torb in copat z našito ali vgrajeno čipko. Namenoma pa so dodale še nekaj novih oblačil za nedeljsko nošnjo.

“Z razstavo Take smo želimo povedati, da predstavljamo vsakdanja, uporabna oblačila. Kljub temu niso čisto navadna, saj jih krasijo idrijske čipke. Čipke so tiste, ki nas očarajo z zakoreninjenimi motivi in lepoto. Govorijo o zvestobi in ljubezni, o trdno ukoreninjeni tradiciji v našem okolju,” so razstavo pospremile čipkarice.

V razstavišču stare osnovne šole (razstava bo na ogled teden dni) so z njimi navdušile obiskovalce vsaj toliko, kot so sebe in vnuke ob nastajanju in pomerjanju. Florist Ivo Uršič pa je z izvirno dekoracijo in “modnimi lutkami” iz sena džins vrnil tja, od koder je množično krenil v vsakdanji in modni svet.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano