Prevozniško podjetje Avrigo pod okrilje Adventure prevozi

Zavarovalnica Triglav je v ponedeljek z družbo Adventura prevozi v lasti podjetnika Darka Martina Klariča podpisala pogodbo o prodaji 97-odstotnega deleža novogoriškega Avriga za 14,2 milijona evrov. Prodaja bo zaključena po pridobitvi soglasja agencije za varstvo konkurence, predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

Novogoriški avtobusni prevoznik  Avrigo v geografskem 
smislu pokriva največje območje Slovenije. Pod novim  lastnikom v družbi ne pričakujejo bistvenih sprememb. Foto: Bogdan Macarol
Novogoriški avtobusni prevoznik Avrigo v geografskem smislu pokriva največje območje Slovenije. Pod novim lastnikom v družbi ne pričakujejo bistvenih sprememb. Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA, NOVA GORICA > Avrigo, ki ustvari več kot 20 milijonov evrov prihodkov na leto, večinoma z državo, je lastnik Integrala Notranjska, Integrala Zagorje in Integrala Strojna Kočevje. Lani je Avrigo skupaj s celjskim podjetnikom Darkom Martinom Klaričem za 3,2 milijona evrov kupil še celjski Izletnik. In prav Darko Martin Klarič je 100-odstotni deležnik pred kratkim ustanovljenega podjetja Adventura prevozi, ki so ga 15. septembra letos vpisali v sodni register, njegov direktor pa je Tomaž Bole. Novi lastnik Avriga Darko Martin Klarič je izkušen podjetnik, prek podjetja Adventura solastnik agencije Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglaševalskega prostora. Del lastništva je prenesel na sina Tilna Klariča, s katerim se je uvrstil na 46. mesto lestvice najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager; pripisali so jima 22,8 milijona evrov premoženja.

Za Avrigo, ki velja za enega največjih akterjev na slovenskem avtobusnem trgu, saj v geografskem smislu pokriva največje območje Slovenije, uspešno pa posluje tudi onkraj meje v Italiji, so se sicer zanimale tudi Slovenske železnice.

Avrigo, ki ima danes 206 zaposlenih, samo v matični družbi pa 140 avtobusov (skupaj z odvisnimi družbami pa skoraj 500 avtobusov in 600 zaposlenih), je lani ustvaril 22,4 milijona evrov prihodkov in 3,4 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja. V družbi so ustvarili za 1,8 milijonov evrov dobička, kar je največ do zdaj.

“Bistvenih sprememb ne pričakujemo. Želeli smo si odgovornega lastnika in mislim, da je nov lastnik prav to. Poznamo se iz solastništva v Izletniku in prepričan sem, da bo učinkovito podpiral upravo za dosego in izpolnitev zadanih strateških ciljev in poslovnih rezultatov,” je o tem, kaj prodaja pomeni za nadaljnji razvoj Avriga, povedal predsednik njegove uprave Aleš Hrast.

V Zavarovalnici Triglav so pojasnili, da je v njihovi strategiji do leta 2017 njihov poudarek na zavarovalni dejavnosti, zato prodajajo svoje naložbe v lastniških deležih družb, ki niso iz te dejavnosti. “Družba Adventura prevozi je bila v skrbno vodenem prodajnem postopku, ki so ga po prvem neuspešnem krogu obnovili julija letos, edina ponudnica, ki je oddala brezpogojno in zavezujočo ponudbo skladno s procesnim pismom,” so zapisali v Zavarovalnici Triglav. Po transakciji bo družba Adventura prevozi skupaj s povezano osebo neposredno in posredno tudi lastnica večinskega deleža družbe Izletnik Celje in še štirih družb Skupine Avriga.

NACE NOVAK


Najbolj brano