Prelaza čez Predel ne bodo odprli pred 1. majem

Ker gre za mednarodno in pomembno turistično žilo iz italijanske in avstrijske smeri in ker ne vidijo vzrokov za podaljšanje zaprtja, so na Bovškem razočarani in jezni zaradi tega, ker bodo Italijani cesto prek Predela odprli šele po praznikih. Plaz je namreč saniran, na cesti ni več ovir. Ali kdo nagaja?

Nihče ne razume, zakaj je cesta zaprta. Kje so udarne 
jame? Foto: Arhiv Občina Bovec
Nihče ne razume, zakaj je cesta zaprta. Kje so udarne jame? Foto: Arhiv Občina Bovec

PREDEL, BOVEC > “Anas je prelomil obljubo o odprtju ceste pred prazniki. Vse do prejšnjega petka so zatrjevali, da jo bodo odprli najkasneje 30. aprila. Pred dnevi smo doživeli hladen tuš,” je skupaj z občani in Občino Bovec razočaran predstavnik za stike z javnostjo Milan Štulc.

Župan Valter Mlekuž je trbiškemu županu Renatu Carlantoniju in županu Kluž Fabriziu Fuccaru predstavil grozeč izpad v turizmu in potencialno gospodarsko škodo.Vsak po svojih močeh sta poskušala vplivati na odločitev Anasa. Žal nista uspela.

Kot je znano, je zaradi zdrsa skalnatega plazu cesta na italijanski strani Predela zaprta od 26. marca. Plaz so odstranili, brežino so očistili in zavarovali.

Kje so udarne jame?

“Luknje, ki so s padcem skal nastale na cesti, so preveč nevarne, da bi lahko sprostili promet,” je v telefonskem pogovoru s predstavniki Občine Bovec pojasnil deželni načelnik družbe Anas Giuseppe Ferrara.

Na Bovškem pojasnila ne razumejo, saj so na lastne oči videli, da na cesti nevarnih jam ni. “Ob tem se težko izognemo mislim, da gre za samovoljo in namerno nagajanje nekaterih italijanskih organov. Po našem mnenju bi cesto s semaforsko ureditvijo lahko odprli že pred časom. Razumeli smo, da zaprtje izkoriščajo za ureditev drugih odsekov, kar seveda pozdravljamo, njihove zadnje odločitve pa preprosto ne moremo razumeti,” pojasnjuje Štulc. Na Bovškem dvomijo, da bodo delavci Anasa cesto preplastili med prvomajskimi prazniki, saj doslej ob nedeljah in praznikih niso delali.

Mlekuž je za posredovanje na državni ravni zaprosil poslanca Danijela Krivca, ki je vzpostavil stik z deželnim svetnikom Igorjem Gabrovcem, za pomoč je zaprosil tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Turistični delavci bentijo

Bovško ostaja dostopno samo skozi Posočje in čez Vršič. Turistični delavci bentijo. Pričakujejo za tretjino manj dnevnih gostov. “Ta primer je slaba izkaznica medsosedskih odnosov. Župani na obeh straneh se trudijo, toda vpletena italijanska državna institucija ne reagira in tu gre za političen problem. Morali bi jim odločno povedati, da meddržavne povezave niso hec. Cesta je prevozna in varna, zdi se, da gre za nagajanje,” razmišlja direktor LTO Bovec Janko Humar. Po njegovem mnenju bi se morali zanašati predvsem nase in dostopnost urediti s predorom pod Vršičem.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano