Preventivna akcija: največ napihalo “nula nula” (foto)

Včeraj popoldne in zvečer so novogoriški policisti po letu dni znova priredili preventivno akcijo pod sloganom "Alkohol ubija - največkrat nedolžne". V štirih lokalih v treh občinah so s soorganizatorji osveščali obiskovalce lokalov o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.

V petek popoldne je skupina Gorenjcev z veseljem preizkusila test alkoholiziranosti, a le nekaj od njih jih je domov 
odšlo z vstopnicami za koncert.  Foto: Radio Robin
V petek popoldne je skupina Gorenjcev z veseljem preizkusila test alkoholiziranosti, a le nekaj od njih jih je domov odšlo z vstopnicami za koncert.  Foto: Radio Robin

NOVA GORICA, ŠEMPETER, BRDA > Že več let zapored je pobudnik in vsebinski predlagatelj omenjene preventivne akcije novogoriška policijska uprava, ki tovrstne aktivnosti v času martinovanja izvaja s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica. Letos se je pri izvedbi načrtovanih preventivnih aktivnosti pridružil še svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba. Preventivno akcijo v lokalih, ki so jo lani prvič priredili v Novi Gorici, so letos razširili in jo izvedli še v občinah Šempeter-Vrtojba in Brda.

Prometna policista Igor Kodrič in Miloš Kranjc sta pri obiskovalcih osmice Vrban v Šmihelu, bara Arena v Solkanu, gostilne Julko v Šempetru pri Gorici in picerije Belvin v Plešivem v Brdih preizkusila stopnjo alkoholiziranosti. Skupno so opravili 76 testov alkoholiziranosti, med katerimi je bilo dve tretjini takšnih, ki so napihali "nula nula" ali v okvirih dovoljene stopnje alkohola v krvi. 15 posameznikov pa je napihalo nad dovoljeno stopnjo. Tistim, ki včeraj niso vozili pod vplivom alkohola, sta Ana in Tanja iz združenja DrogArt podelili vstopnice za koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra v Ljubljani. Preventivni akciji se je pridružil tudi Mladinski center Nova Gorica.

Pomočnik komandirja novogoriške policijske postaje za področje preventive Danilo Onišak Vrban je včeraj poudaril, da se je stopnja alkoholiziranosti voznikov letos dvignila. "Opažamo, da so vozniki še vedno premalo osveščeni o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Lani smo v prvih devetih mesecih leta na novogoriški policijski upravi zabeležili eno smrtno žrtev v prometu zaradi vožnje pod vplivom alkohola, letos v istem obdobju pa že tri. Tudi število huje telesno poškodovanih zaradi istega razloga se je povečalo," je dejal. Tistim voznikom, ki nameravajo martinovanje praznovati ob žlahtni kapljici in drugih alkoholnih pijačah, pa je svetoval, naj za pot domov pokličejo taksi ali za to zadolžijo prijatelja, ki ni pod vplivom alkohola.

Policisti so nato nadaljevali s poostrenim nadzorom prometa. Pri voznikih so predvsem preizkušali, ali vozijo pod vplivom alkohola. Treznim voznikom so podelili karte za koncert. Z nadzorom nadaljujejo tudi danes in jutri.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano