Prešerni muzejski dnevi

Mestni muzej bo danes predstavil knjigo Po sledi Merkurja: Idrija - Almaden. Skupaj z lani odprto istoimensko razstavo naj bi doma in po svetu pomagala širiti znanje o globalnem pomenu živega srebra.

Mestni muzej Idrija na kulturni praznik že vrsto let brezplačno 
povabi obiskovalce med vse svoje zbirke in razstave v 
idrijskem gradu in v cerkljanskem muzeju. Foto: Saša Dragoš
Mestni muzej Idrija na kulturni praznik že vrsto let brezplačno povabi obiskovalce med vse svoje zbirke in razstave v idrijskem gradu in v cerkljanskem muzeju. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mestni muzej Idrija na kulturni praznik že vrsto let brezplačno povabi obiskovalce med vse svoje zbirke in razstave v idrijskem gradu in v cerkljanskem muzeju. Vrata bo gostoljubno odprl tudi jutri. Že danes (ob 17. uri v gradu) pa bo v okviru Prešernih dni predstavil knjigo Po sledi Merkurja: Idrija - Almaden, predstavitev dediščine živega srebra svetovnega slovesa.

Knjiga je nastala v soavtorstvu strokovnjakov iz Idrije in španskega Almadena, torej iz krajev obeh nekdanjih največjih rudnikov živega srebra na svetu, ki imata globalni pomen kovine skupaj zaščiten na Unescovi listi svetovne dediščine. Slovenski del sta ob direktorici in kustosinji Mestnega muzeja, Ivani Leskovec in Mariji Terpin Mlinar, napisala geolog dr. Jože Čar in oblikovalka Irena Gubanac.

Zajetno delo v slovenskem in angleškem jeziku dopolnjuje istoimensko razstavo in predstavlja Unescovo dediščino živega srebra. Sočasno prvič podrobno pojasnjuje, zakaj je bil edini tekoči kovini priznan globalni pomen. Torej njegovo lastnost amalgamacije, ki je omogočila pridobivanje žlahtnih kovin, zlasti srebra in zlata. Obe so proizvajali v Južni Ameriki, prej pa tja izvažali evropsko, v večini almadensko in idrijsko živo srebro. Žlahtni kovini so znova vračali v Evropo in pognali njen razvoj.

Vse o tem v knjigi, ki je izvirno oblikovana in bogato opremljena s fotografijami. Po predstavitvi bodo na kulturni praznik vse knjige, ki jih je izdal Mestni muzej, na voljo po znižani ceni.

Osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku pa štirje pevski zbori iz občine - Idrijski oktet, zbor OŠ Idrija, moški zbor Pobje iz Črnega vrha in mešani zbor iz Godoviča - posvečajo idrijskemu skladatelju Zorku Prelovcu v soboto (11. februarja, ob 19. uri v OŠ Idrija) in njegovim zborovskim skladbam. Ta dan bo namreč minilo 130 let od skladateljevega rojstva. SD


Najbolj brano