Preplet jedi in navad za mizo

Drugačni okusi in začimbe, novi načini priprave hrane, pa tudi kultura obeda s prtom, lepim priborom in omikanimi navadami. Tudi to je dediščina primorskih izseljenk v Egipt, aleksandrink. Predstavili so jo na večeru v dvorcu Coronini.

Zgibanka je plod sodelovanja med Društvom za ohranjanje 
kulturne dediščine aleksandrink in Biotehniško šolo.  Foto: Vesna Humar
Zgibanka je plod sodelovanja med Društvom za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Biotehniško šolo.  Foto: Vesna Humar

ŠEMPETER PRI GORICI > Zgibanka, ki poleg receptov za egiptovsko-primorske jedi prinaša še zanimive fotografije in izseke iz pričevanj o tem, kako so aleksandrinke v primorske domove prinesle košček svetovljanske omike, je plod sodelovanja med Društvom za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in šempetrsko Biotehniško šolo.

“S kakšnim navdušenjem in ljubeznijo so nam pripovedovale. Potem ko so premagale začetno plašnost in dvom,” se je učiteljica na šoli Marija Drešček spomnila ustvarjanja raziskovalne naloge Med burjo in puščavskim peskom, iz katere so črpali podatke za zgibanko.

Aleksandrinke niso preprosto prevzele egiptovskih jedi in kulinarike drugih narodov, s katerimi so se srečevale v večkulturnem Egiptu. Povezale so jih v lastno kuharsko tradicijo ter recepte prilagodile primorskim razmeram. O tem, kako se domače prepleta z novim ter pristno in preprosto z vrhunskim, sta poleg predsednice društva Darinke Kozinc in ravnateljice šole Barbare Miklavčič Velikonja govorili kuharska mojstrica Katja Kavčič in etnologinja Inga Miklavčič Brezigar.

Dijaki Biotehniške šole so pripravili pokušino jedi iz zgibanke, članice Društva žena Prvačine so na čajanki pletle zgodbe o aleksandrinkih jedeh, Ljuba Krušič pa je obiskovalcem prikazala postopek priprave značilne arabske sladice, ki je bila prav zaradi paketov iz Aleksandrije v čislih med primorskimi otroci iz preteklosti, halve ali halave.

Svojevrstni preplet sta ustvarila tudi harmonikarka Iris Saksida in pevec Domen Kozinc, ki sta obiskovalce popeljala od domačih vaških napevov do mestnih melodij Richarda Straussa. VH


Najbolj brano