Prepir za drobiž

Vipavci so potrdili proračun za prihodnje leto. Z zadnjimi spremembami so odhodki večji za 207.000 evrov in znašajo 5,5 milijona evrov, prihodkov bo za 4,6 milijona. Polemika se je vnela o dvigu zneska za pomoč staršem pri rojstvu otroka.

Vipavski župan Ivan Princes Foto: Leo Caharija
Vipavski župan Ivan Princes Foto: Leo Caharija

VIPAVA > > Že po prvi obravnavi je bilo jasno, da bodo prihodki skoraj za polovico manjši od letošnjih, zato občina ne načrtuje vizionarskih projektov. Za naložbe je na voljo 1,6 milijona evrov. Edini večji - preplastitev atletske steze na stadionu s tartanom in gradnja krožišča pri gasilskem domu, sta še negotovi. Občina ju bo izpeljala, če bo zanju dobila denar še iz drugih virov, sicer ne.

Prvič so pozabili

Župan Ivan Princes s številkami ni zadovoljen, je pa vesel, da je proračun za prihodnje leto pod streho. “To pomeni, da bomo lahko normalno delovali in nam ni treba razmišljati o financiranju po dvanajstinah.”

Občinska uprava je po prvi obravnavi več denarja namenila cestam in kanalizaciji, na presenečenje svetnikov se je v proračunu znašlo tudi 115.000 evrov za ureditev dela dvorišča ob Lanthierijevem dvorcu. Župan je pojasnil, da so na to pri prvi obravnavi pozabili.

Je pa za 2000 evrov povečal znesek za pomoč ob rojstvu otroka, kar je vnelo polemično razpravo. Pobudo so dali v lokalnem SMC, znesek dva tisočaka pa sta na seji predlagala svetnika Urban Lukin in Meta Petrič. Starši posameznega novorojenčka naj bi tako prejeli po 350 evrov.

Predlog je spodbudil predlog

A župan ni bil za dodatni dvig in je svetnikoma predlagal, naj predlog umakneta, sicer bodo sledili še trije drugi. Kar se je tudi zgodilo. Anton Lavrenčič (SDS) je predlagal tisoč evrov za turistično tablo na izhodu s hitre ceste, Mitja Volk (SDS) dodaten denar za pokopališče in vzdrževanje cest na Slapu, skupina svetnikov s prvopodpisanim Bogdanom Godničem (Lista Ivana Princesa) pa, da bi iz pomoči staršem ob rojstvu otroka vzeli 3000 evrov in jih namenili sofinanciranju humanitarnih društev. Tako bi pomagali občanki, ki potrebuje osebnega asistenta. Vroče besede je prekinil premor, na ponoven poziv župana pa so vsi svoje predloge umaknili.

Svetnika SMC sta zadovoljna, da so pomoč staršem vsaj malo popravili. Zahtevala pa bosta razlago poslovnika o vlaganju amandmajev. “Razočarana in ogorčena sva nad potekom seje in ravnanjem nekaterih svetnikov. Najbolj zaskrbljujoče je, da so skupaj z županom dosegli, da kljub poslovniku amandmaji v praksi očitno niso možni,” je opozorila Petričeva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano