Prenovljeni biser poživlja Vipavo

Verdijeva La Traviata bo 1. julija zvečer v atriju Dvorca Lanthieri slovesno naznanila zaključek obsežne prenove tega arhitekturnega bisera sredi Vipave. Skoraj deset milijonov vredna prenova rezidenčnega in zdaj še gospodarskega dela dvorca daje središču Vipave novo energijo.

Kljub letom propada so se ohranili zanimivi kamniti detajli.  Foto: Leo Caharija
Kljub letom propada so se ohranili zanimivi kamniti detajli.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Če so se zdele napovedi o obnove in oživitve Lanthierijevega dvorca pred petnajstimi leti še pobožne želje, na Občini Vipava zdaj pripravljajo zadnje podrobnosti scenarija za slavnostno sejo ob prazniku občine, ki bo letos z nekajdnevnim zamikom 1. julija v dvorcu Lanthieri. Po osemindvajsetih letih bo v Vipavi znova odmevala opera, z njo pa bodo po besedah župana Ivana Princesa simbolično končali enega večjih projektov, odkar je občina samostojna.

Obnova dvorca je poživila kraj

Obnova rezidenčnega poslopja je bila končana jeseni 2012, prvi učinki so že vidni. Po besedah direktorice zavoda za turizem TRG Vipava Urške Grmek se obisk Vipave povečuje, več kot 80 odstotkov organiziranih skupin v program vključi tudi ogled dvorca. Kot meni tajnik občine in skrbnik projekta obnove dvorca Jože Papež, obnova tudi sicer vpliva na življenje v kraju. “Ne gre samo za prenovljene stavbe in nove vsebine v njih, zdaj oživlja celo območje ob izvirih reke Vipave. Lepo in urejeno središče kraja spodbuja tudi druge k obnovi stavb in okolice. Obisk Vipave se povečuje, vrstijo se kulturne in druge prireditve, vse to pozitivno vpliva na gostinsko in drugo ponudbo.”

Prenova gospodarskega dela poslopja sicer do 1. julija ne bo v celoti končana. Zaradi slabega vremena pozimi se je zamaknila, zato je ministrstvo za kulturo Vipavcem podaljšalo rok za pridobitev uporabnega dovoljenja na 15. avgust. A kot dodaja Papež, bo glavnina gradbeno-obrtniških del končana prej. Večji zalogaj bo postavitev novega mostu čez reko Vipavo do dvorišča za rezidenčnim poslopjem dvorca. Občina je za 3,6 milijona evrov vredno prenovo gospodarskega dela uspela pridobiti dobra dva milijona evrov iz EU in iz državnega proračuna. Kolektor Koling je z Zigradom prenovil dva osrednja objekta gospodarskega poslopja in manjšo stavbo v bližini, dotrajano nekdanjo klavnico pa so porušili. Nadomestni objekt bodo zgradili, ko bo denar. Na papirju ostaja tudi brv do Podskale.

Vipavci priznavajo, da mogočnega poslopja, ki je desetletja propadalo, ne bi uspeli obnoviti brez izdatne pomoči EU in države. V obeh sklopih sta prispevali približno pet milijonov evrov, občina pa je za uresničitev močno zategnila pasove pri številnih željah in pobudah občanov.

Vipavci si želijo več javnih vsebin

Tudi zato večini Vipavcev ni vseeno, kaj se dogaja v njem in kaj bo imel kraj od njega. Občina je dvorec oddala v dolgoročni najem Univerzi v Novi Gorici. V dvorcu delujejo Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo, Center za raziskave vina in Center za biomedicinske znanosti in inženiring. Univerza namerava v Vipavo umestiti še nekatere izobraževalne in raziskovalne dejavnosti. Vipavci pa si želijo, da bi objekt ponujal več javnih vsebin in bil bolj dostopen za obiskovalce. Temu sledi tudi aktualna pobuda občinskega odbora za turizem, da bi občina kapelo dvorca in prostorni atrij izvzela iz zakupne pogodbe. Župan Princes se s pobudo načelno strinja in tudi sam meni, da mora najemnik omogočiti in ponuditi tudi javne vsebine. A dodaja: “Imeli smo veliko sreče in tudi srečnih naključij, da se je na koncu vse izteklo tako, kot se je. Ta zgodba se je začela pred petnajstimi leti v pogovoru z vodstvom univerze o možnem sodelovanju. S pismom o nameri smo določili okvirno vsebino dvorca, ki nam je omogočila, da smo se lahko prijavili na razpise in na njih uspeli. V Sloveniji imamo kar nekaj naložb v zidove, ki nikoli niso zaživeli. Naša zgodba je drugačna. Prav zaradi sodelovanja z univerzo.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano