Prenovljena vipavska mlekarna uporablja izključno slovensko mleko

Vipavski Ekolat je po dveh letih od nakupa Mlekarne Vipava in začetka prenove starega obrata danes uradno odprl vrata in predstavil proizvodnjo “vipavske” mocarele. Trenutno predelajo 26.000 litrov mleka dnevno, polna zmogljivost vseh treh linij je 150.000 litrov mleka. V Ekolatu je trenutno 15 zaposlenih.

V Ekolatu je trenutno 15 zaposlenih. Foto: Alenka Tratnik
V Ekolatu je trenutno 15 zaposlenih. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Osem milijonov vredna naložba v odkup vipavske mlekarne in zagon proizvodnje je pomembna za Vipavo in Vipavsko dolino, čeprav vipavski kmetje mleko prek izvoznikov trenutno prodajajo v Italijo. A to bi se lahko po zagotovilih prokurista družbe Ekolat Petra Selčana spremenilo. “Lokalni pridelovalci imajo pogodbe z izvozniki, ki vozijo mleko v Italijo. Pogodbe veljajo do konca marca, Če bo želja zadruge oziroma kmetov, lahko pride mleko tudi k nam. Jasno pa nam je, da bo odvisno od cene.”

Trenutno dnevno predelajo 26.000 litrov mleka. Vipavcem mleko dobavlja kranjski Mlekop, ki združuje kmetijske družbe in zadruge z območja Gorenjske, in je ob družbi Trevisanalat in podjetju Finest solastnik Ekolata.

Večina proizvodnje gre neposredno v Trevisanalat. Za razliko od trevižanske mlekarne, ki prideluje mocarelo s postopkom fermentacije, v Vipavi mocarelo izdelujejo z manj zahtevnim in cenejšim postopkom. “Mleko delno posnamemo, pasteriziramo in tako gre v predelavo. Celoten proces je zaključen v osmih urah,“ je pojasnil Selčan. Na trgovske police jo pošljejo v različno velikih pakiranjih.

Število zaposlenih naj bi podvojili

V proizvodnji trenutno dela 11 delavcev, vodji priprave in proizvodnje prihajata iz Italije, ostali so domačini. Število zaposlenih naj bi z večanjem proizvodnje podvojili.

Izvršni direktor družbe Trevisanalat Albino Dal Bello vidi v Ekolatu priložnost za večji prodor na slovensko, hrvaško, madžarsko in na druga vzhodnoevropska tržišča. “Trevisanalat je eden največjih proizvajalcev mocarele na italijanskem tržišču, saj letno izdelamo 12.000 ton mocarele in v povprečju ustvarimo 50 milijonov evrov prihodkov. Z Ekolatom jih želimo še povečati. S slovenskimi dobavitelji sodelujemo že dvanajst let in ko se je ponudila priložnost, smo se odločili, da tu postavimo tudi proizvodnjo.”

Vipavsko mocarelo so na prodajne police prvi postavili v trgovskem podjetju Fama. Zanimanje med kupci je precejšnje, je povedal direktor Aleksander Lemut. “Samo v marketu v Vipavi smo doslej prodali 7200 paketov. Ljudje sprašujejo po njej in jo pohvalijo. Je bolj kompaktna in kot pravijo poznavalci, je uporabna v številnih jedeh.”

Resen kupec slovenske surovine

Kmetijski minister Dejan Židan, ki je danes obiskal Ekolat, je ob svežem kapitalu in novih delovnih mestih izpostavil Ekolat kot resnega kupca slovenske surovine. “Že v tem trenutku potrebujejo deset milijonov litrov mleka na leto, lahko pa pridejo do 50 milijonov litrov. Slovenski kmet za prodajo pridela več kot 500 milijonov litrov surovega mleka. Od tega gre skoraj 40 odstotkov v tujino, kar je povsem nepotrebno. Naj se to mleko odkupi in predela v Sloveniji. To pomeni, da bo tukaj več delovnih mest in več dodane vrednosti,” je povedal Židan in izrazil upanje, da se bo po mlečni krizi septembrski dvig cene mleka v EU in v Sloveniji nadaljeval, “da bo mlečna proizvodnja kmetu znova omogočala, da živi in se razvija.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano