Predstavljali bodo stare obrti

Pred kratkim obnovljena Hiša opajske tradicije naj bi kmalu dobila uporabno dovoljenje. Občina in krajevna skupnost pa naj bi se v čim krajšem času dogovorili o tem, kdo bo z njo upravljal in kakšna bo vsebina.

Hiša opajske tradicije bo v kratkem  dobila uporabno dovoljenje, nato pridejo na vrsto vsebine.  Foto: Alenka Ožbot
Hiša opajske tradicije bo v kratkem dobila uporabno dovoljenje, nato pridejo na vrsto vsebine.  Foto: Alenka Ožbot

OPATJE SELO > “Sedaj poteka tehnični prevzem. Vezan je na tehnični prevzem kanalizacije, ki smo jo uredili v delu vasi. V prihodnjih tednih bo stavba dobila uporabno dovoljenje. Želimo si, da bi čim prej zaživela, zato se bomo s KS skušali čim prej dogovoriti o vsebini in določiti upravljalca,” razlaga župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar. Ureditev Hiše opajske tradicije v tipičnem kraškem slogu je stala dobrih 130.000 evrov.

Občina je na razpisu ministrstva za kmetijstvo in okolje za projekt pridobila skoraj 66.000 nepovratnih evrov. V hiši so uredili večnamenske prostore z e-info točko, sanitarije in manjše skladišče. Zgornje prostore naj bi dodelili društvom, v spodnjih pa naj bi v mini muzeju predstavljali stare vaške obrti, kot sta bičarstvo in kamnoseštvo. “Z lastniki eksponatov smo se že dogovarjali in so jih pripravljeni javno razstaviti,” pravi predsednik Krajevne skupnosti Opatje selo Mirjan Pahor.

Pobudnik za ureditev HIše opajske tradicije je bilo Turistično društvo Cerje, cilj projekta pa je prav oživitev vaškega jedra in turistične ponudbe. “Verjetno bo s stavbo upravljala krajevna skupnost in ne društvo, saj padejo vsi stroški na upravljalca. Verjetno pa jo bo najbolj uporabljalo prav društvo v turistične namene,” pravi Pahor.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano