Predsednika: Mir ni le čas brez vojne

Mir ni nekaj samoumevnega, mir ni le odsotnost vojne, sta osrednji sporočili predsednikov Boruta Pahorja in Giorgia Napolitana z njunega včerajšnjega srečanja na Goriškem. Na Trgu Evropa sta se spomnila desete obletnice članstva Slovenije v EU, na Sveti Gori pa stote obletnice začetka prve svetovne vojne.

Na Trgu Evropa sta se predsednika spomnila vstopa Slovenije v EU pred desetletjem   Foto: Leo Caharija
Na Trgu Evropa sta se predsednika spomnila vstopa Slovenije v EU pred desetletjem  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, SVETA GORA > Slovenski predsednik Borut Pahor in njegov italijanski kolega Giorgio Napolitano sta včeraj na Goriškem nadaljevala druženje, ki sta ga začela v nedeljo na veliki slovesnosti v Sredipolju.

Povod za srečanje je predvsem spomin na začetek prve svetovne vojne pred sto leti, predsednika pa sta obeležila tudi deseto obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji. Predsednik Pahor je italijanskega gosta sprejel na Trgu Evropa med obema Goricama, kjer so ju pozdravili številni obiskovalci z obeh strani meje. Prisluhnila sta orkestru Slovenske vojske in se srečala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

S trga sta se odpravila na Sveto Goro, kjer ju je sprejel pater Mihael Vovk. K spomeniku padlim vojakom sta položila venec in posedela na klopi miru, ki bo spominjala na njuno srečanje.

“Ločita naju dve generaciji, združuje pa želja po sožitju,” je Pahor sporočil s Svete Gore. Namen včerajšnjega in nedeljskega srečanja je spomniti ljudi, da mir ni nekaj samoumevnega, treba ga je negovati, je dodal Pahor in spomnil, da je bila vojna pred sto leti imenovana velika, besedo “prva” pa so ji dodali, ko se je začela druga. S predsednikom Napolitanom sta prepričana Evropejca, oba privržena narodovi samobitnost, vendar danes tudi evropski družini, je še dejal Pahor.

“Mir ni le odsotnost vojne, temelji na prijateljstvu, sodelovanju in solidarnosti,” se je s svojim slovenskim kolegom strinjal Giorgio Napolitano. Obe vojni sta sosede razdruževali, nedeljsko in včerajšnje srečanje pa pomeni potrditev zdajšnjega prijateljstva, je prepričan. Ob tem je sporočil svoje prijetne občutke pri prečkanju državne meje, ki je ni zaznati. S Pahorjem se je strinjal, da ju ločujejo generacije, vendar pomembna je ideja, ki jo z gostiteljem sporočata predvsem mladim: smo člani skupne evropske družine. Napolitano se strinja, da je bilo od 1957. leta, ko se je rojevala evropska družina, veliko težkih preizkušenj. Tako hude krize kot je današnja morda še ni bilo, je dodal, vendar je optimist, prepričan, da jo je moč prebroditi.

Srečanje predsednikov je nekoliko zmotil sicer miren protest, ki ga je pripravil tržaški borec za pravice Slovencev v Italiji Samo Pahor s somišljeniki. Transparent je italijansko državo pozival k spoštovanju ustave, ki jo po Pahorjevem mnenju grobo krši. Krši ga tudi zakonom, ki določa, da Slovenci nimajo pravice govoriti slovensko z italijansko vojsko in s policijo ter omejuje rabo slovenščine v mestnih središčih Trsta in Gorice, je prepričan Pahor. “To je apartheid, ki ga niti v Južni Afriki nimajo več,” je ogorčen.

Primer kratenja krivic nam je opisal Dimitrij Tabaj iz Gorice. Ker živi v mestnem središču, je obrazec za popis prebivalstva prejel le v italijanskem jeziku. In ker ga ni podpisal so ga oglobili za skoraj 500 evrov, nam je pojasnil. DAVORIN KORON


Najbolj brano